Logotips d'organismes oficials

Alguns pobles del Matarranya segueixen en problemes d’electricitat i d’abastiment d’aigua

Mentre en alguns municipis s’està tornant paulatinament a la normalitat, d’altres continuen sense subministres bàsics

blank
A Fórnols ahir a la nit els hi va deixar de funcionar el grup electrogen, però en unes hores es va restablir el servei. / Foto: NDM

Poc a poc es va fent un balanç més acurat de tots els desperfectes causats pel temporal ‘Gloria’. Cinc dies després de que la neu hagi arribat al Matarranya, hi ha pobles que encara continuen intentant solucionar problemes en diversos subministraments.

Pel que fa a la telefonia, tant fixa com mòbil, les dificultats segueixen persistint a nivell comarcal. A hores d’ara a municipis com La Portellada o Valjunquera encara estan incomunicats telefònicament. A d’altres, com Vall-de-roures, Mont-roig o Fontdespatla, hi ha operadores telefòniques que encara no donen servei.

Els problemes d’electricitat persisteixen i estan estretament vinculats a les dificultats per aconseguir subministrar aigua. Susana Traver, alcaldessa de Valjunquera, ha comentat: “tenim electricitat al nucli urbà perquè no depenem d’Endesa, però l’elevació d’aigües la tenim a La Fresneda, que continua sense llum. Per tant, a Valjunquera estem tenint problemes d’abastiment d’aigua”.

Segons expliquen les fonts, Endesa hauria intentant portar un grup electrogen però no haurien pogut accedir al lloc concret degut a la forta pendent. “Hem trucat al Govern d’Aragó, que està desplaçant una màquina llevaneus per obrir este accés. Lo govern autonòmic i la DPT estan fent tot el que poden. Endesa només fica problemes”, ha comentat Traver.

A La Fresneda, de moment, tenen aigua corrent perquè els n’hi queda a la reserva del dipòsit. A este municipi el dimecres a la nit els hi van arribar tres generadors elèctrics, un dels quals el van cedir a La Portellada. Tot i així, l’electricitat s’ha fet servir per a subministrar als veïns i veïnes. Ahir a la nit els hi van arribar més generadors, però no van ser prou potents per a ficar en funcionament el bombeig d’aigua. “Hem parlat en Endesa i creuen que avui mateix podran subministrar-nos electricitat”, ha afegit Fontanet.

Tant a Valjunquera com a Lledó i Torre del Compte, els bombers de la DPT estan subministrant-los aigua des d’ahir dijous. “Ens arriben 36.000 litres d’aigua, però és la meitat de la que necessitem habitualment”, ha comentat l’alcaldessa de Lledó, Maria Teresa Crivillé. Ha afegit: “És contradictori: per una banda tenim una gran riuada però per l’altra tenim escassetat al poble”.

La previsió era que els bombers també portessin aigua a Mont-roig, però finalment no ha estat necessari. “Hem aconseguit portar electricitat als dipòsits d’aigua. Un el vam arreglar la passada mitjanit. L’altre, este mateix matí”, ha comentat l’alcalde José Ramón Guarch.

A Massalió també estan en reserves, motiu pel qual a les 15h han tingut que tallar el subministrament. “Tenim aigua als dipòsits però ens en queda molt poca”, ha declarat Rafa Martí, alcalde del municipi.

D’altra banda, el llistat de desperfectes segueix augmentat. Els passats dies han sortit a la llum les primeres conseqüències de la nevada, però no les definitives. Poc a poc, els accessos als diferents punts de la comarca es van obrint, alhora que es van descobrint més danys materials. “No podem valorar el 100% dels desperfectes perquè hi ha zones a les que encara no podem accedir”, ha afirmat Traver.

La preocupació dels ajuntaments és gran. Molts pressupostos per a esta anualitat ja estan aprovats i els consistoris tenen un pressupost molt ajustat. En este sentit, l’alcaldessa de Valjunquera ha volgut especificar: “Al meu municipi hi ha projectades tres grans obres este 2020, però no es pot desplaçar el finançament d’estes obres a arreglar els desperfectes ja que els diners que arriben per estes subvencions són per a projectes concrets”.

 

La gestió del temporal

Pel que fa a la gestió de tot plegat, les opinions són contradictòries. Alguns veïns i veïnes del Matarranya s’han fet ressò per les xarxes socials de què no hi havia una previsió per al temporal i que les conseqüències han estat nefastes.

Des d’alguns ajuntaments valoren positivament la feina feta pel Govern d’Aragó i per la DPT: “Estic satisfet, crec q s’ha fet una bona tasca dintre del complicat que era gestionar-ho. Donar resposta a tot en poques hores és molt difícil. S’ha fet un esforç important”, ha comentat José Ramón Guarch, alcalde de Mont-roig. Alhora, s’ha tendit a criticar la manera d’actuar d’Endesa: “La gestió d’Endesa ha sigut vergonyosa”, ha comentat Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya i alcalde de Massalió.

En este sentit, les problemàtiques en la companyia elèctrica Endesa han estat freqüents al Matarranya. Entre estes, cal recordar la sorgida arran de la nevada del 2013, per la que a nivell d’institució comarcal i d’altres reclamants es va sol·licitar que l’empresa assumís la responsabilitat. Endesa va respondre eximint-se de tota responsabilitat i afirmant que la situació “no se podia evitar ni tampoc prevenir”.

A nivell comarcal, dilluns s’ha convocat una reunió d’alcaldes i consellers a la Comarca del Matarranya per tal d’avaluar els danys i treballar en l’elaboració d’un protocol per a futurs temporals similars. A més, s’intentarà sol·licitar que la comarca sigui declarada Zona Catastròfica, el que facilitaria l’ajuda pressupostària que es necessita per a cobrir tots els danys materials, tant públic com privats.

 

SABINA COLOMÉ
blank Mitjans blank