Logotips d'organismes oficials

Des de Comarca se sol·licitarà declarar el Matarranya com a zona catastròfica

Una setmana després de les primeres afectacions al Matarranya ocasionades pel temporal 'Glòria', els representants dels 18 municipis del territori i els consellers comarcals es van reunir per compartir el que ha passat.

El sector agrari ha vist com el pes de la neu ha trencat les oliveres de moltes plantacions de la comarca del Matarranya. / Foto: S. Colomer

El passat dilluns 27 de gener la seu de la Comarca del Matarranya va reunir els representants en una sessió que es va allargar dues hores i en la qual es van comentar diversos assumptes.

La trobada es va iniciar amb el discurs de Rafa Martí, president de la Comarca. Martí va incidir en l’excepcionalitat de les circumstàncies esdevingudes en els dies anteriors. “Han fallat molts temes. L’actitud de les companyies subministradores ha estat un despropòsit“, va comentar.

En alguns casos, els alcaldes han detectat que la companyia elèctrica va mentir al Govern d’Aragó: “Els van dir que al poble ja teníem llum i això no era cert“, va assenyalar Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera.

Rafa Martí, juntament amb la vicepresidenta comarcal Carme Agud, van recordar els incidents amb Endesa durant el temporal del 2013. “Aquell any la companyia elèctrica va prometre solucionar els desperfectes i executar unes torres. Ha passat molt de temps i encara no ho han fet”, va remarcar Agud.

En relació a les dificultats de comunicació el president va afegir: “Va ser molt dur no poder contactar amb altres alcaldes o veïns. Se succeïen coses i no ens assabentàvem”. En aquest sentit, els representants van coincidir a intentar resoldre aquest assumpte perquè, com a mínim, des dels ajuntaments es puga contactar en casos d’emergència. Es va proposar sol·licitar una connexió via satèl·lit.

Sobre com gestionar tant els desperfectes municipals com privats, els representants van coincidir unànimement a sol·licitar la declaració com a zona catastròfica, l’aprovació de la qual suposaria una gran ajuda per al Matarranya.

Tot i això, les gestions administratives són llargues. Els alcaldes van incidir en la dificultat del procediment i les traves que això genera. “En unes hores hem hagut de presentar una infinitat de documentació a diverses administracions, amb la dificultat que això resulta amb l’escassetat de treballadors que tenim en els nostres ajuntaments.”, va comentar Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures. “A més, ens demanen celeritat en aquestes condicions caòtiques i ells trigaran mesos o anys a assignar les subvencions“, va prosseguir.

En aquest sentit, els alcaldes es van mostrar preocupats per la demora de la resolució d’aquests tràmits, comentant que hi ha actuacions que no poden esperar. “El súmmum és que la legislació no ens permet fer despeses amb el romanent dels comptes de l’ajuntament”, es va indignar Boné.

Amb tot això, des de Comarca es sol·licitarà una reunió amb les administracions i, en concret, amb la conselleria de presidència. A més, es va apuntar la possibilitat de treballar en l’ampliació de Protecció Civil i de fer un protocol per a futures emergències. Per la seua banda, en els pròxims dies els ajuntaments sol·licitaran algunes ajudes, com les que preveu el Pla d’emergències de la DPT.

“S’ha de solucionar ràpidament. Si no, aquells que han perdut la feina, com els ramaders, marxaran. I si ho fan, ja podem tancar el poble”, va afirmar Carmen Agud.

Video Thumbnail

Reunio Nevada Comarca del Matarranya

El passat dilluns 27 de gener la seu de la Comarca del Matarranya va reunir els representants en una sessió que es va allargar dues hores i en la qual es van comentar diversos assumptes. La trobada es va iniciar amb el discurs de Rafa Martí, president de la Comarca. Martí va incidir en l'excepcional

SABINA COLOMER
blank Mitjans blank