Logotips d'organismes oficials

Les aguederes se preparen per a celebrar el seu cap de setmana més important

Los dos primers caps de setmana de febrer concentraran la festivitat de Santa Àgueda a la comarca

En esta celebració no poden faltar les dones vestides en lo tratge regional i lo panistre. / Foto: M. Martí

En l’arribada de febrer les dones prendran el Matarranya. Tot el territori es congrega per a celebrar una de les festivitats més arrelades entre la comunitat. La celebració de Santa Àgueda és de les poques que es commemora en tot l’ample de la comarca i any rere any continua gaudint d’una gran participació entre majors i nounades.

Sens dubte el protagonisme és de la figura femenina, que a més d’encarregar-se de preparar la festa, surt al carrer per a clamar el seu poder en la societat. Els primers municipis a celebrar la festivitat seran Calaceit, Queretes, La Portellada i La Vall, que ho faran el primer cap de setmana de febrer. Les altres localitats ho festejaran el segon cap de setmana, uns dies després que el calendari hagi marcat la festivitat el 5 de febrer.

En tots els municipis, les dones prendran el control en jornades de devoció, però sobretot d’algaravia i festa. No faltaran les processons en honor a la Santa, però tampoc les típiques ‘mamelletes’ de Santa Àgueda que es comparteixen en els menjars de germanor.

A Calaceit el primer serà la convivència. Per a això, les dones podran participar en un taller de risoterapia i en una sessió de cinema que obriran boca per al sopar, bingo i ball que comparteixen normalment les dones de la localitat. Tot això servirà com a prèvia al dia gran. El diumenge Calaceit constituirà la Corporació Aguedera per a celebrar la missa en honor a la Santa i realitzar el tradicional menjar de sòcies. La constitució d’associacions i el comandament de les dones en els nostres municipis és simbòlic en diverses localitats. Així ho farà també Queretes, que aquest diumenge designarà a la nova Alcaldessa abans de realitzar un homenatge a la dona més longeva i a la més jove del poble. Després, Queretes gaudirà d’una de les seues tradicions més arrelades: les vaquilles.

Una jornada completa de devoció se segueix en La Vall, on les dones comencen el festeig des del matí amb un esmorzar que precedeix al pregó. La missa en honor a Santa Águeda, el menjar de germanor i el ball tampoc fallaran com a actes principals.

Per part seua, La Portellada mantindrà viva la flama de la recentment foguera de Sant Antoni per a realitzar l’encesa de la foguera en honor a Santa Àgueda que servirà de trobada per a compartir la vespra de la missa i l’ofrena de flors. Les dones de la localitat gaudiran d’un menjar de germanor i una actuació de teatre que tancarà la jornada.

 

PAULA VIVER
Mitjans