Logotips d'organismes oficials

L’Escola d’Adults intenta seguir la docència de manera online

L'heterogeneïtat dels grups fa que la continuïtat online sigui difícil, especialment per a la gent més gran i els immigrants.

De moment, no se sap quan es podran reprendre les classes presencials.

Des de que es va decretar l’estat d’alarma, l’Escola d’Adults del Matarranya també ha tancat les seves portes, almenys físicament. Les classes presencials han quedat suspeses però els professors han intentat, en la mesura de les seves possibilitats, continuar amb la docència per a que l’alumnat no perdi la continuïtat escoltar. Això sí, ha fet falta un reformulament.

Tal com s’està fent en altres trams educatius, majoritàriament s’ha apostat per la docència online. Tot i així, cal tenir en compte que “l’educació d’adults és molt heterogènia i hi ha una gran diversitat de grups amb necessitats específiques. Per això hi ha una dificultat afegida a l’hora d’arribar a tot l’alumnat. És una tasca titànica”, va incidir David Arrufat, tècnic de cultura de la Comarca.

En aquest sentit cal senyalar dos col·lectius. D’una banda, l’alumnat amb més de seixanta anys els quals, sovint, no tenen les ferramentes necessàries per a seguir la docència online, ja sigui per la manca d’ordinador o internet, com per la limitació de coneixements digitals. Per altra banda, l’alumnat de cursos de castellà, la majoria immigrants, els quals veuen limitat el seu aprenentatge online degut als obstacles derivats de la manca de coneixements de la llengua.

Tot i així, els professors i professores han fet un esforç imaginatiu per intentar pal·liar aquesta bretxa. Alguns, per exemple, han creat recursos en paper i els han fet arribar als respectius ajuntaments per a què els distribueixin entre l’alumnat del poble.

A banda, també cal tenir en compte que hi ha una part d’alumnes pendents de presentar-se a proves per obtenir certificats oficials. “En aquest cas la comunicació està sent més fluida perquè són grups més reduïts i amb més ferramentes”, va comentar Arrufat. Si més no, estan trobant-se amb la incertesa de la possible modificació de les proves, tant pel que fa a dates com a contingut. “Això fa que perdin, en certa manera, la motivació”, va incidir el tècnic.

Pel que fa a la represa de les classes, Arrufat confessà que no hi ha res clar: “Hi ha una incertesa total, està tot a l’aire. Tan de bo puguem reprendre les classes el més aviat possible en unes garanties de seguretat. Personalment, penso que tardarem. La situació és complicada”.

SABINA COLOMÉ
Mitjans