Logotips d'organismes oficials

Una iniciativa comarcal convida al fet que ‘Xarrem un ratet’

Durant els pròxims dies, es parlarà del Diumenge de Rams, de les tradicions de Setmana Santa i del Dilluns de Pasqua, del dia de Sant Jordi o de les fires tradicionals.

Per a participar caldrà enviar qualsevol proposta o material a les xarxes socials de l'administració comarcal. / Foto:

Durant aquests dies de confinament, la Comarca del Matarranya, a través dels Departaments de Cultura i Patrimoni, proposa una iniciativa per a tots els seus veïns i amics. Un espai sota el nom ‘Xarrem un ratet, avui parlem de…’ amb la finalitat que des de les nostres cases puguem compartir informació sobre tradicions, festes, oficis, jocs, dites o cançons del Matarranya.

La primera proposta, inaugurada ahir 1 d’abril, és ‘Avui parlem del mes d’abril’ amb refranys relatius al mes d’abril i a la primavera. Tot mes té el seu refrany popular relacionat amb el temps, les tasques agrícoles o ramaderes, el santoral o les tradicions. El d’abril no és menys. Qui no ha escoltat allò de ‘a l’abril no et llevos fil’? Durant els primers dies del mes es parlarà d’aquesta temàtica.

A través de les xarxes socials, es convida a que tots aportin el seu granet de sorra, comptant algun refrany, historieta o tradició relacionada amb aquest mes. També algun ofici o tasca tradicional que es realitzés a l’abril. I per descomptat, es convida a aportar fotos relacionades amb els nostres paisatges perquè, encara que estiguem a casa, puguem recordar el que hi ha fora. Durant els pròxims dies, es parlarà del Diumenge de Rams, de les tradicions de Setmana Santa i del Dilluns de Pasqua, del dia de Sant Jordi o de les fires tradicionals.

Per a participar caldrà enviar qualsevol proposta o material a les xarxes socials de l’administració comarcal que pretén “emmagatzemar aquest patrimoni immaterial i ens servirà per a recopilar aquest tipus d’informació”, va assegurar David Arrufat, tècnic de cultura de la Comarca. D’aquesta manera, la cultura, un dels sectors més afectats durant l’actual crisi sanitària, també pot veure la llum aquests dies.

Una iniciativa que s’uneix a les desenes de noves propostes de les quals s’inunda el Matarranya aquests dies com el sortir als balcons, l’enregistrament de vídeos o que els veïns comparteixin les seves anècdotes a través de les aplicacions de eBando de cada municipi.

PAULA VIVER
Mitjans