Logotips d'organismes oficials

Arriba al Matarranya un lot de tests ràpids per a detectar el COVID-19

La comunitat autònoma en va rebre 28.800 el passat dilluns.

Els tests permetran frenar la xarxa de contagis. / Foto: NDM.

El passat dilluns 6 d’abril Aragó va rebre 28.800 tests ràpids procedents del Ministeri de Sanitat espanyol. Les proves, que han estat repartides a les diferents comarques, acaben d’arribar al Matarranya. En concret, es tracta d’un lot que ha estat traslladat des d’Alcanyís al centre de salut de Vall-de-roures. La prova permetrà detectar de manera veloç possibles casos de coronavirus, fet que evitarà la propagació dels contagis.

Si més no, la consellera de presidència del Govern d’Aragó va voler recalcar que “creiem que hi ha molta confusió en relació als tests ràpids. Des del Ministeri es continua afirmant que els PCR són la pesa clau per a diagnosticar el coronavirus, mentre que els tests ràpids són exclusivament complementaris. Permetran detectar un major nombre de població infectada, però el nivell de sensibilitat dels tests ràpids és baixa”.

I és que la fiabilitat d’aquests tests varia depenent de diversos factors. En este sentit, la fiabilitat arriba al 80% només en els casos de que la persona infectada porte set o més dies amb el virus. Quan els pacients acaben d’iniciar els símptomes la fiabilitat baixa al 64%. Per això, “els tests ràpids ens permeten complementar la prova PCR i s’han d’entendre exclusivament com un complement”, va remarcar Pérez.

Per a entendre la diferència entre els PCR i els tests ràpids, el director general de Salut Pública del Govern d’Aragó, Javier Falo, va explicar: “Els PCR identifiquen trossos del virus, mentre que els tests ràpids detecten anticossos. Els anticossos són la resposta que qualsevol organisme desenvolupa de manera natural quan entra qualsevol germen al nostre cos (bactèries, virus…). El nostre cos genera defenses i part d’estes són els anticossos. Estos anticossos tarden dies a respondre. És a dir, si jo estic exposat al virus avui, els anticossos tardaran una mica en aparèixer.” Per això, els positius detectats mitjançant tests ràpids poden considerar-se verídics, però els negatius s’han de prendre amb cautela ja que no permeten detectar el virus en les persones asimptomàtiques ni en les que la exposició al virus ha estat molt recent.

En este sentit, Daniel Ferrer, representant mèdic del centre de salut de Vall-de-roures a la Unitat de Coordinació Operativa Comarcal del Matarranya, va declarar: “Natros tindrem en compte els positius perquè la prova que estan realitzant a Vall-de-roures, la PCR, és la més fiable i la de referència a nivell mundial. Tot i així, en el cas dels negatius els resultats no seran concloents i això vol dir que s’hauran de continuar prenent mesures de seguretat perquè han estat contactes propers dels positius i, per tant, podrien acabar desenvolupant la malaltia durant els propers dies”.

Tal com ha informat el govern central, els tests ràpids han estat distribuïts a les diferents comunitats autònomes amb l’objectiu d’optimitzar l’ús de les PCR ja que si el test dóna positiu se confirmarà el diagnòstic i només hi haurà que fer les PCR si és negatiu. Aquests tests ràpids es realitzaran en pacients simptomàtics, moderats o greus a l’àmbit hospitalari, o lleus en l’àmbit extrahospitalari, fonamentalment en residències de persones grans i centres socio-sanitaris.

SABINA COLOMÉ
Mitjans