Logotips d'organismes oficials

El President d’Aragó proposa una sortida escalonada de la pandèmia, amb inici al medi rural

Lambán alerta, durant la cinquena videoconferència de presidents, de l'esforç estèril dels test realitzats al marge de l'autoritat sanitària

També ha posat l'accent en els autònoms del sector de l'hostaleria, l'activitat dels quals sofrirà un mal elevat. / Foto: NDM

El President d’Aragó, Javier Lambán, ha mostrat el seu suport al reinici de l’activitat econòmica durant la celebració de la cinquena videoconferència de presidents autonòmics amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez. Al seu judici, l’èxit de la sortida d’aquesta pandèmia serà la combinació adequada entre l’aspecte sanitari i l’econòmic, per al que el Govern d’Aragó es continua preparant.

Per això, també ha demanat una sortida escalonada del confinament. Lambán ha assegurat que l’Espanya rural, per la seva naturalesa demogràfica i econòmica, permet una recuperació major que la de les ciutats, fins i tot també de tipus econòmic, al no comptar amb sistemes de transport públic, ni aglomeracions, etc. El president de l’executiu aragonès ha reparat en situacions que fins i tot semblant “pintoresques”, però que són importants, com el fet de permetre a la gent anar als horts i fins i tot permetre la caça davant les plagues que ja van començar a sofrir collites i fruiteres i que amb la pandèmia es va paralitzar. Aquest és el cas dels conills que generen grans destrosses en vinyes, cereals i fruiters.

També ha posat l’accent, dins de l’activitat econòmica, en els autònoms del sector de l’hostaleria, l’activitat dels quals requereix major intensitat social i sofrirà un mal molt elevat, requerint una atenció especial.

En aquest sentit, Lambán ha avançat que el Govern d’Aragó es prepara per a ajudar al sector turístic, destinant pràcticament tot el pressupost de la Direcció General a les ajudes a fons perdut. Igualment, es destinarà els pocs diners que quedi a la promoció turística, destinada fonamentalment a posar en valor una destinació d’interior com Aragó, ja que es calcula que el turisme estranger caurà però l’interior anirà sobretot a destinacions pròximes, de qualitat, vinculats a la naturalesa, amb allotjament amb encant. Tot el que pot oferir la comunitat d’Aragó.

En matèria de sanitat, ha posat l’accent en els test i les expectatives generades, amb resultats que en molts casos han generat dubtes i errors, advocant per una major clarificació, a més de considerar impropi que altres ens, com a empreses o ajuntaments, realitzin test perquè no poden acceptar-se proves fora de l’àmbit estrictament sanitari. Per això, ha demanat “s’estalviïn l’esforç” de dur-los a terme perquè és un exercici “absolutament estèril” i no es reglamentarà la validesa d’aquests resultats.

En matèria d’Educació, Lambán ha reparat en què el futur de l’actual generació de ciutadans “depèn de les nostres decisions d’avui” i arribant a dates per a prendre decisions importants, ha demanat no perjudicar els alumnes i flexibilitzar criteris d’avaluació, “pensant més en ells que en el sistema” per a no perjudicar-los pel col·lapse del sistema educatiu a conseqüència de la pandèmia.

Referent a això, ha considerat que els estudiants “tindran temps al llarg de la seva etapa educativa” de recuperar els continguts que hagin deixat de rebre en les últimes setmanes pel cessament d’activitat provocat per la pandèmia. L’Executiu aragonès “ha tractat d’anar pal·liant” us efectes de la pandèmia sobre l’Educació –segons ha referit Lambán-, tractant de canalitzar l’ensenyament de manera telemàtica i sense obrir una bretxa digital però ha instat que les comunitats autònomes abordin de manera conjunta una flexibilització de criteris en l’avaluació i promoció dels alumnes.

 

Pactes per a sortir de la pandèmia

El President d’Aragó ha tornat a donar suport a la reedició dels Pactes de la Moncloa, subratllant que tothom ha d’haver pres consciència real de l’impacte d’aquesta pandèmia i ha recordat que existeix una acumulació de problemes i crisis, que ja vénen arrossegant-se des de la de 2008, que ha repercutit en una crisi de la UE, sorgiment de nacionalismes i populismes, problemes d’emigració, canvi climàtic, problemes territorials i constitucionals en el cas d’Espanya, etc. Al seu judici, és una de les situacions més greus dels últims dos segles, amb una superposició de crisi per al que hem d’enfrontar-nos a un nou crebant de certeses “brutal”. A més, ha afirmat que no existeixen paràmetres tradicionals per a sortir d’aquesta situació perquè seria un “error tremend. Una situació de la qual Espanya no pot sortir sola, per la qual cosa ha reclamat assumir entre tots –abandonant ideologies- la dimensió i calat del problema per a sortir d’ell abans i més forts “o l’herència que deixem serà catastròfica”. Referent a això, ha afegit que Aragó es troba concernida en aquest esperit, tractant d’incorporar a totes les forces polítiques.

 

Material per a afrontar el reinici de l’activitat

La incorporació de determinades activitats econòmiques a les merament essencials comença avui. Amb la finalitat de garantir que el major nombre de treballadors comptin amb mesures de protecció, el President d’Aragó ha comunicat que el Govern central ha enviat 296.000 màscares higièniques a Aragó: Saragossa 216.000; Osca, 50.000 i Terol, 30.000. A Aragó s’encarrega la Delegació del Govern, juntament amb les subdelegacions, que afrontaran el repartiment amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat i amb el suport logístic dels efectius de Protecció Civil del Govern d’Aragó en 24 punts.

 

Pesar pel doctor mort

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, ha recordat al personal sanitari de les residències i als professionals que presten serveis i que han estat contagiats. Després d’enviar paraules de consol i suport a la família de José Luis San Martín, el primer sanitari mort, ha mostrat la seva esperança en què aquesta sigui l’última defunció del personal sanitari.

REDACCIÓ
Mitjans