Logotips d'organismes oficials

Els estudis professionals de cuina i serveis de restauració del IES Matarranya afronten la docència online

Les realització de les pràctiques és un dels punts que preveu més dificultats

Des del Govern d’Aragó s’han ofert dues opcions per a resoldre la problemàtica de les pràctiques. / Foto: NDM

Igual que els alumnes d’ESO i batxillerat, els de formació professional de l’IES Matarranya també estan continuant el curs de manera digital. En este sentit, l’alumnat que realitza el grau mitjà en cuina o serveis d’hostaleria ja han començat a estudiar el temari mitjançant plataformes online.

Des d’un inici, i davant la incertesa derivada de l’actual crisi sanitària, els docents d’aquestes formacions van apostar per aquest tipus de docència. Tal com va afirmar la coordinadora del departament: “vam assentar les bases per a configurar les aules virtuals. Inicialment, tots els tutors es van posar en contacte amb l’alumnat per a establir els mitjans de comunicació que s’utilitzarien”.

Donada tota la informació, els docents i estudiants estan utilitzant la plataforma Google Classroom on, gràcies a la interfície semblant a una xarxa social, l’alumnat pot treballar de forma fàcil. Així, cada assignatura té la seva aula virtual, on el professorat va afegint tots els continguts a treballar i les tasques a realitzar.

Els docents utilitzen diferents eines per a realitzar les classes, com els vídeos o les presentacions dinàmiques de Prezi, alhora que aprofiten materials disponibles a la xarxa. També han reinventat les activitats, algunes de les quals ara es realitzen amb aplicacions educatives dinàmiques com el Kahoot!. Tal com senyalava la coordinadora, “com a docents també estem aprenent molt sobre aquestes eines.  A més, algunes editorials han facilitat els llibres virtuals de manera gratuïta, de manera que l’alumnat pot seguir la matèria fàcilment.

Si més no, en aquest tipus de formació professionalitzadora la dificultat radica en les activitats pràctiques i les estades en empreses. En quan a la primera, s’ha demanat a l’alumnat que es gravi duent a terme exercicis pràctics. Tot i així, “és cert que en algunes tasques s’han tingut que fer adaptacions més fàcils perquè, com és normal, hi ha estudiants que no tenen eines especifiques de cuina”, incidí la coordinadora.

Al mateix temps, els alumnes de segon curs havien de començar a realitzar les pràctiques, d’una duració de 410 hores, en hotels i restaurants. Una setmana abans d’iniciar-les, es va decretar el confinament, de manera que es van tenir que cancel·lar.

Enfront esta dificultat, des del Govern d’Aragó es van proposar algunes solucions als centres, els quals hauran d’intentar adaptar-les als seus estudiants. Així doncs, la primera opció possibilita l’aplaçament de les pràctiques per al setembre. “Hi ha alumnes que volen continuar amb el grau superior i amb aquesta opció no podrien ja que necessiten el títol per a dur a terme la matricula. A més, alguns cicles, com el de cuina, tenen molta demanda”, va explicar el professor Dabi Latas.

L’altra opció que s’ha donat des de la DGA consisteix en la substitució de les pràctiques per un projecte professionalitzador. Si més no, “encara que l’alumne podrà aprovar, se perdrà la part pràctica real, que és molt important”, va confessar Latas.

Finalment, també cal tenir en compte la paralització dels intercanvis becats d’estudiants, l’Erasmus, que també ha estat cancel·lat. Això ha suposat que les quatre alumnes que havien estat seleccionades per a estudiar a Paris, van haver de cancel·lar el seu viatge només quatre dies abans. “Per sort, han aconseguit recuperar els diners de l’allotjament i canviar els bitlles d’avió”, concretà Latas. De moment, es preveu que a l’octubre puguin viatjar cap a la capital francesa per a realitzar la seva formació.

SABINA COLOMÉ
Mitjans