Logotips d'organismes oficials

L’alumnat d’infantil i primària segueix les classes online

Els centres educatius han facilitat recursos a les famílies sense ordinadors

Igual que a la resta de l'Estat, l'alumant no tornarà a les aules fins al curs vinent. / Foto:

Tot i estar un medi rural, la tornada a les aules de l’alumnat del Matarranya no es reprendrà fins al curs vinent. Per això, igual que altres sectors, l’educatiu també s’ha tingut que adaptar ràpidament al treball online.

Com ja comentàvem fa unes setmanes, l’IES Matarranya havia començat a gestionar la docència online, tant en l’alumnat d’ESO i batxillerat, com en els dels graus professionals.

Per la seva part, els xiquets i xiquetes d’infantil i primària també han tingut que readaptar-se a l’actual situació. I és que, t’han bon punt es va decretar l’Estat d’Alarma, els docents van haver d’improvisar ràpidament eines per a continuar les classes de manera online, amb la dificultat que això comporta en l’alumnat més jove. “Per tal d’acabar el segon trimestre, les tres primeres setmanes vam treballar com vam poder: alguns mestres ho feien per whatsapp o correu electrònic, mentre que d’altres enviaven els materials”, va comentar Cira Bel, directora del CRA Tastavins.

Per sort, per al tercer trimestre s’han pogut gestionar plataformes comuns. Així, des del CRA Tastavins tots els docents estan fent servir el ‘Classroom’, una plataforma que funciona igual que una aula virtual: amb les diferents assignatures, materials i espais on entregar les activitats.

Les vacances de setmana santa les van aprofitar per trametre tutorials a les famílies i fer un seguiment per telèfon de com estaven funcionant estes plataformes digitals. “És quan molts pares tenien vacances i podien dedicar temps a aprendre el funcionament d’estes eines. Hem de tenir en compte que molts pares del Matarranya treballen en el sector primari i, per tant, són essencials”, incidí Bel.

Tal com han remarcat algunes mestres, una de les avantatges del món rural és que té una ràtio menor d’alumne per docent, de manera que el contacte permanent entre ells i els pares és més àgil.

En el cas del CRA Alifara, el tutor de cadascuna de les quatre localitats ha gestionat la metodologia online, tenint en compte les necessitats de les famílies, alhora que al bloc del l’escola s’han deixat molts recursos per a les famílies. A més van decidir fer un qüestionari de seguiment: “Quan portàvem varies setmanes treballant online vam realitzat un qüestionari a les famílies per recollir com estaven portant-ho i quines necessitats tenien”, va comentar Pilar Ondiviela, cap d’estudis del CRA Alifara.

Una de les dificultats en les que s’han trobat els centres del territori és en que algunes famílies no disposen d’ordinador o wifi. En el primer cas, molts centres han cedit tauletes o ordinadors. Per als que no tenien accés a internet les solucions han estat variades: des d’ajuntaments que han donat accés al wifi intern, fins a la utilització de les dades del mòbil. Per a estos últims, els centres educatius s’han ficat en contacte en la Diputació Provincial de Terol per a que faciliten l’accés a este recurs.

Les mestres remarquen que, tot i la dificultat en la que es poden trobar els xiquets a l’hora de treballar de manera autònoma i online, està situació està fomentant les competències digitals en l’alumnat, de manera que estan aprenent informàtica de manera transversal. En el cas de l’alumat d’infantil, verdaderament la implicació dels pares és necessària.

“Hem d’intentar programar activitats que els xiquets i xiquetes puguin fer sols perquè no volem carregar en excés als pares perquè entenem que també han de continuar en la seva feina”, va comentar Bel.

SABINA COLOMÉ
Mitjans