Logotips d'organismes oficials

El Matarranya registra l’inici d’any més plujós de l’última dècada

Gener i abril han marcat xifres de rècord i des d'inici d'any s'han acumulat un total de 425l/m2

Video Thumbnail
Record de pluges al Matarranya
Este 2020 el Matarranya està vivint un any de rècord pel que fa a precipitacions. Des de principi d'any s'han acumulat un total de 425l/m2, una xifra que supera tot el recollit el 2019. A la tempesta de neu Glòria, que va arrasar al gener la comarca, se li ha sumat una primavera molt plujosa, especi

Este 2020 el Matarranya està vivint un any de rècord pel que fa a precipitacions. Des de principi d’any s’han acumulat un total de 425l/m2, una xifra que supera tot el recollit el 2019. A la tempesta de neu Glòria, que va arrasar al gener la comarca, se li ha sumat una primavera molt plujosa, especialment este abril que també ha deixat xifres de rècord.

El pluviòmetre de l’estació meteorològica que té situat a l’embassament de Pena la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre està deixant este 2020 unes xifres espectaculars. Al gener va registrar més de 200 l/m2, 155 recollits en un sol dia, el 21 de gener, en ple temporal Gloria. Estos 155 marquen un nou rècord de litres acumulats en 24h., superant els 107 del 12 d’octubre 2010.

El febrer no va deixar precipitacions, però la primavera va arribar amb força i el mes de març va acumular 84 litres per m2 que va incloure fins i tot una nevadeta que va arribar a enfarinar bona part del territori. I pel que fa al mes d’abril, este no s’ha quedat curt, sumant 132 litres.

En conclusió, en els darrers deu anys no s’havia quantificat un inici d’any tan plujós com el que estem vivent este 2020. Tant el gener com l’abril marquen xifres de rècord. Només amb l’acumulat estos 4 mesos, 425 l/m3, ja se supera el que va ploure l’any passat i en la majoria d’anys de l’última dècada. I es queda a tocar de la mitjana de precipitacions dels últims deu anys que és de 457l/m2.

Les abundants pluges també han fet que els principals rius que reguen la comarca, l’Algars, Ulldemó, Tastavins i Matarranya baixin amb abundants cabals i que molts barrancs i fonts hagin eixit. L’embassament de Pena, tot i que no és de grans dimensions, gairebé 18 hectòmetres cúbics porta tot l’any a màxima capacitat, en estos moments està gairebé al 95 %.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans