Logotips d'organismes oficials

Mesures preventives de Serveis Socials per a cuidadors no-professionals per prevenir contagis

Consells per a persones de l'entorn familiar o de confiança de les persones amb un grau de dependència que s'encarreguen de cuidar-los

Quadre de contacte amb el Departament de Serveis Socials de La Comarca del Matarranya. / Foto: NDM

El Matarranya compte amb un gran nombre d’usuaris envellits o amb dependència social que requereixen ajuda i que són assistits en la seva majoria per cuidadors no professionals. Aquests solen ser persones de l’entorn familiar o de confiança de les persones amb un grau de dependència que s’encarreguen de donar-los cuidats perquè puguin realitzar les activitats bàsiques de la vida diaria.

En aquest sentit, des del Departament de Serveis Socials de La Comarca del Matarranya, recorden que és important que aquestes persones que presten aquests serveis estiguin formades i tinguin coneixements mínims per atendre. Per això, han creat una campanya per compartir diferents mesures extraordinàries per prevenir el contagi dintre dels domicilis.

Algunes de les mesures més generals inclouen rentar-se les mans amb aigua i sabó com a mínim a l’entrar i sortir del domicili i si és possible cada vegada que es tingui en contacte amb les majors. També s’ha de tossir en la part interna del colze i mascareta sempre que es pugui. Des de Serveis Socials destaquen la importància d’utilitzar roba diferent al canviar de domicili i rentar-la amb aigua calenta. També, recalquen no utilitzar el mòbil amb aquestes persones.Respecte a la neteja del domicili. Marquen la importància de llimpiar i desinfectar amb freqüència amb lejía i utilitzar sempre que es pugui llavora i llavavaixelles amb temperatura alta rentar sempre en aigua calenta.

A causa del COVID-19 molts aspectes de l’estil de vida han canviat. Tot i això, recomanen continuar amb un estil de vida saludable, especialment per les persones grans, ja que han de seguir mantenint la mobilitat encara que sigui donant passejos per casa. Així mateix, s’ha de mantenir el cap ocupar i tenir distraccions. És recomanable escoltar música tranquil·la, fer passatemps i d’altres activitats per treballar aspectes com la memòria.

Els Serveis Socials recorden que el servei de domicili de La Comarca continua operatiu. Per contactar i sol·licitar ajuda es pot trucar directament al 978 89 08 82 o escrivint un correu ssb@matarranya.org Quan arriba una demanda la companya de l’oficina ho fa arribar a les companyes que treballes des de casa. Per evitar la sobre càrrega és important repartir responsabilitats en altres membres de la família o altres persones. Ja que per poder cuidar dels altres s’ha de cuidar de nosaltres mateixos. I seguir fent les coses pròpies, responsabilitats pròpies i aficions que es tinguin. És una forma de guardar el temps propi de les persones cuidadores.

JOSÉ BLANCH
Mitjans