Logotips d'organismes oficials

L’escola d’hostaleria de l’IES Matarranya compleix vint anys

Una formació pionera que ha ajudat a professionalitzar el sector a nivell comarcal

L’escola d’hostaleria de l’IES Matarranya està d’enhorabona. I és que ja fa vint anys que l’institut matarranyenc imparteix formació reglada en cuina i serveis de restauració.

Els orígens d’aquesta formació els podem trobar dues dècades enrere. En un moment en què l’institut estava creixent, es va programar un cicle de alimentàries, que no va acabar funcionant, motiu pel qual la direcció provincial d’educació va decidir tancar-lo.

El director d’aquella època, el beseità Silvestre Hernández, va decidir seguir apostant per aquest àmbit. “Va veure que començaven a obrir-se restaurants i hotels de qualitat, com Torre de l’Visco, mentre que es projectava el Matarranya a nivell turístic”, va comentar Dabi Latas, professor d’hostaleria de l’IES. Així, en una visió pionera, es van decidir aprofitar les instal·lacions del cicle de alimentàries i es va crear una garantia social. “Era una formació per als xavals que no funcionaven en l’educació secundària i tenia com a objectiu oferir-los una professió”, va explicar Latas.

El que es va iniciar com una formació de garantia social va acabar ampliant-se i desenvolupant-se al llarg de dues dècades. A dia d’avui, l’IES Matarranya ofereix una FP Bàsica en Cuina i restauració, una FP de Grau Mitjà en Cuina i Gastronomia, i una FP de Grau Mitjà en Serveis en Restauració.

“Personalment porto vint anys com a docent a l’IES Matarranya i he vist com molts dels nostres alumnes estan en restaurants i hotels o, fins i tot, han creat els seus propis negocis“, va especificar Latas.

No només s’ofereix la formació a l’aula i les pràctiques a les empreses, sinó que també participen en el programa Erasmus, organitzen anualment jornades gastronòmiques, tallers i conferències. A més, des de la secció d’hostaleria es va crear el restaurant Chapeau, on qualsevol persona pot anar a provar el servei de cafeteria o els menús, mentre que són els alumnes els que posen en pràctica els seus aprenentatges a l’aula.

Per a celebrar l’aniversari, des del confinament han decidit fer el següent vídeo recopilatori:

Video Thumbnail

Hostelería en IES Matarraña: 20 años de historia

L'escola d'hostaleria de l'IES Matarranya està d'enhorabona. I és que ja fa vint anys que l'institut matarranyenc imparteix formació reglada en cuina i serveis de restauració. Els orígens d'aquesta formació els podem trobar dues dècades enrere. En un moment en què l'institut estava creixent, es va p

SABINA COLOMÉ
Mitjans