Logotips d'organismes oficials

Massalió netejarà el riu amb més de 20.000€ dels fons municipals

Des del consistori es mostren molestos amb la gestió feta per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre

blank
A més, es proposa fer una reunió amb altres alcaldes afectats i elaborar un pla general a nivell comarcal. / Foto: M. Martí

Les actuacions municipals als pobles del Matarranya s’han alentit degut a l’Estat d’Alarma derivat de la COVID-19. Si més no, des de fa uns dies alguns municipis han començat o reprès algunes de les obres pendents, com Vall-de-roures o Massalió. En este últim municipi, l’alcalde Rafa Martí va explicar que “pels motius de suspensió de processos administratius i, també, per la climatologia, encara no havíem pogut arreglar els camins cap a les hortes, malmesos per les últimes riuades”.

Uns camins que, des de fa uns anys, es veuen afectats regularment per les crescudes. “Abans això no passava però actualment el caudal del riu està brut i embossat de vegetació i grava, de manera que amb petites riuades ja es malmeten els camins i s’originen problemes d’accés als horts”, va explicar Martí.

En total, l’ajuntament creu que el pressupost de l’actuació arribarà fins als gairebé 22.000 €, una despesa important per a les ajustades arques municipals. En este sentit, el consistori es mostra descontent amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE): “Els hi hem expressat reiteradament que la situació no pot continuar així i que el riu s’ha de netejar, però no ens donen cap solució quan el riu és competència d’este organisme. No pot ser que tinguem este problema perquè la CHE no fa la seua feina”, va declarar l’alcalde.

I és que en la darrera reunió amb la Confederació es va dir als ajuntaments que els camins i ponts són competència dels municipis però, segons Martí, “per ser que són competència nostra, són ells els que imposen les normes. Entenem que s’han de respectar els ecosistemes fluvials, però si la Confederació és qui té la potestat del riu i imposa les normatives, també ha de ser ella qui arregle els desperfectes que s’ocasionen. En este sentit, l’alcalde va voler incidir en que bona part de la problemàtica actual pot derivar de les actuacions que als anys setanta van realitzar tant l’Estat com la Confederació, que van alterar l’estat natural del riu i ocasionar este problema. “El que hi ha ara és culpa de que, en el seu moment, les coses no es van fer bé”, va comentar l’edil.

La legislació és molt rigorosa i fica impediments als pobles per a que puguen arreglar-ho: “la normativa no ens permet agafar els materials que estan al costat del riu, fet que suposa que haguem de portar terra situada a 3 quilòmetres i grava d’una gravera, en lo consegüent desplaçament de camions i excavadores mixtes. Per això, una intervenció que podria costar 4.000 €, superarà els 20.000 €.

I és que l’alcalde, que també és el president de la Comarca del Matarranya, pensa que s’hauria de tenir un pla general al Matarranya que permetés detectar embossos i organitzar l’extracció de les acumulacions de grava i vegetació. Així, Martí proposa fer un plantejament a nivell comarcal i reunir als alcaldes afectats per tractar la situació i, fins i tot, presentar un contenciós contra la CHE. “Està sent negligent en les seues competències als rius Matarranya, Tastavins i Algars”. A més, cal tenir en compte que la contaminació per nitrats incrementa la problemàtica ja que ocasiona un creixement més accelerat de la vegetació. Per això, es proposa fer una gestió global, controlar els purins i arreglar la situació.

Video Thumbnail

Neteja camins riu Massalio

Les actuacions municipals als pobles del Matarranya s’han alentit degut a l’Estat d’Alarma derivat de la COVID-19. Si més no, des de fa uns dies alguns municipis han començat o reprès algunes de les obres pendents, com Vall-de-roures o Massalió. En este últim municipi, l’alcalde Rafa Martí va explic

SABINA COLOMÉ
blank Mitjans blank