Logotips d'organismes oficials

Els empresaris i la Comarca organitzen el primer Fòrum online Matarranya Sostenible

Dirigit a professionals del turisme interessats en sostenibilitat i compta amb ponents de reconeguda trajectòria

Cartell promocional del I Fòrum online Matarranya Sostenible. | Foto: NDM

El pròxim 04 de novembre, i de manera online, se celebrarà l’I Fòrum online Matarranya Sostenible. Aquest fòrum, organitzat per l’Associació d’Empresaris Matarranya i la Comarca del Matarraña, té com a objectiu principal, mostrar quins beneficis aporta als visitants i a la població local, el treballar per les sostenibilitat en les empreses i el territori. I també, oferir eines en matèria de sostenibilitat.

L’I Fòrum online Matarranya Sostenible, es divideix en tres blocs:

▸ BLOC I Matarranya Sostenible
El primer bloc del Fòrum comptarà amb la presència de la directora General de Turisme del Govern d’Aragó, Elena Allué, representants institucionals de la Comarca del Matarraña i la presidenta d’Empresaris del Matarranya, Marta Ferrás.

En aquest primer bloc, es presentaran diversos projectes en els quals està treballant actualment l’Associació d’Empresaris Matarranya i la Comarca del Matarraña:
El nou vídeo promocional del Matarraña, elaborat per l’Associació d’Empresaris Matarranya, titulat ‘Matarranya amb els cinc sentits’. Un vídeo realitzat en format ‘videoscribing’ en el qual s’explica com és el Matarraña, a través dels sentits.

El fullet ‘Matarraña sense deixar petjada’, editat per la Comarca del Matarraña, i que compta amb consells de sostenibilitat per als turistes

El projecte ‘Els reptes que has de complir abans d’anar a l’institut’, un joc dirigit als nens que visiten el Matarraña, en el qual se’ls proposa divertits reptes per a conèixer millor la comarca.

▸ BLOC 2 Fòrum Matarranya Sostenible
El segon bloc del Fòrum estarà dedicat a les ponències. La coordinació d’aquest apartat, és a càrrec de Natalia Zapatero, experta en Màrqueting i Innovació, amb una extensa trajectòria en l’àmbit internacional. És a més, fundadora de ‘Turiskopio’, una consultoria de disseny estratègic especialitzada en la creació d’experiències, l’objectiu de les quals és impulsar la creativitat i la innovació en les empreses del sector turístic, com a base per a la competitivitat.

En cadascuna de les ponències, es tractarà el valor de la sostenibilitat com a element fonamental d’un territori i s’explicarà com comunicar la sostenibilitat; com comercialitzar productes i serveis turístics sostenibles; de quina manera la sostenibilitat crea riquesa en un territori; i el valor de la gastronomia com a identitat territorial.

Després de les ponències, s’obrirà un torn de preguntes per als ponents.

▸ BLOC 3 Fòrum Matarranya Sostenible
El tercer i últim bloc del Fòrum se centrarà en les experiències pròpies del Matarraña. Empresaris d’aquest territori que ja estan treballant en matèria de sostenibilitat, explicaran la seva experiència al públic i després, Paloma Ibarra, professora titular de Geografia en el Departament de Geografia i Ordenació del Territori de la Universitat de Saragossa, qui participa en un projecte de recerca sobre turisme d’interior i sostenible amb la Comarca del Matarraña com a cas d’estudi, exposarà com la Marca de Qualitat Territorial forma part de l’estratègia de turisme sostenible.

Les inscripcions al fòrum seran online.

Programa del fòrum

18.00 – Inauguració oficial a càrrec:
Donya Elena Allué Baró. Directora General de Turisme del Govern d’Aragó.
Don Rafael Martí Casals. President de la Comarca del Matarraña/ Matarranya.
Don José Ramón Arrufat Gauchola. Conseller de l’Àrea de Territori de la Comarca del Matarraña/ Matarranya.
Donya Marta Ferrás Mañá. Presidenta de l’Associació d’Empresaris del Matarranya.

18.20 – Iniciatives del Matarraña.
Vídeo Matarraña amb els cinc sentits.
Fullet Matarraña sense deixar petjada.
Els reptes que has de fer abans d’anar a l’Institut.

18.30 – Ponència inaugural: Angela Rodríguez. Directora, Travindy.
Comunicació efectiva del turisme sostenible per a crear valor en el territori.
La sessió proposa una breu panoràmica sobre la comunicació de la sostenibilitat avui dia en l’àmbit turístic oferint claus i accions per a posar en valor les pràctiques sostenibles dels territoris. A través d’exemples concrets, veurem com la comunicació efectiva aporta beneficis per a tots, creant una major identitat en el territori i augmentant la confiança del visitant en l’empresa i el destí.

18.55 – Susana Conde. Directora i fundadora, Genuine Spain
Demanda i comercialització del turisme rural sostenible.​
Quina és la demanda real de turisme sostenible i ecoturisme en diferents mercats? Quines són les seves motivacions, interessos i manera de viatjar? I quin tipus de propostes turístiques i destins estan buscant?

19.15 – Mar Ramírez. Periodista i Biòloga.
Comunicar sostenibilitat per un món rural més atractiu
Una nova realitat social i cultural situa al món rural en una posició privilegiada si a la innovació summa sostenibilitat. Comunicar bé el compromís amb els recursos naturals i la implicació amb la comunitat local té recompensa, convertir un territori en un destí atractiu.

19.35 – Eduardo Serrano. Soci Gerent, ESMA.
Orgull d’assaborir-se. Gastronomia i identitat territorial.
En un moment com l’actual, on l’ésser humà se sent desubicat, aquest busca refugiar-se en entorns familiars i assegurances, destins d’interior amb una forta identitat cultural i una o diverses singularitats destacables, que sobresurtin pels seus valors i la seva autenticitat.

19.50 Torn de preguntes als ponents

20.15 – Quins beneficis aporten als meus clients que el meu establiment sigui sostenible?
Videoexperiencias del Matarranya.

20.30 – Paloma Ibarra. Departament de Geografia i Ordenació del Territori de la Universitat de Saragossa.
Presentació de la Marca de qualitat territorial i el paisatge com a estratègia de comunicació d’un turisme sostenible. La trajectòria i els reptes actuals del Matarranya.

REDACCIÓ
Mitjans