Logotips d'organismes oficials

El catàleg d’oliveres mil·lenàries detecta uns 150 exemplars

El projecte pretén conservar i ajudar als agricultors a mantenir-les

Imatge d'arxiu| Foto: Marta Jiménez

La catalogació d’oliveres mil·lenàries i singulars de la Comarca del Matarranya ha finalitzat la primera fase del projecte de detecció d’aquests exemplars. Fins al moment, s’han pogut localitzar un total de 150 oliveres, superant l’objectiu inicial marcat de 100 exemplars. Així i tot, “aquestes no estan en tota la seua totalitat, són probablement les de majors dimensions. De manera que el catàleg continuarà obert per incorporar nous exemplars”, afirma el coordinador del projecte, Fernando Zorrilla.

Aquest projecte es va iniciar a causa de la detecció de l’arrencada d’alguns d’aquests exemplars, per a modernitzar les explotacions o per a adaptar-los a les eines que actualment s’utilitzen per a la recollida de l’oliva. Segons el coordinador, “un dels objectius que es pretenen és donar a conéixer aquests exemplars per a conservar-los i amb la col·laboració de les administracions ajudar als agricultors a mantenir-los”.

Finalitzada aquesta primera fase, en els pròxims mesos començarà l’elaboració dels documents de recopilació, que està previst que estiguen enllestits per al mes de maig de 2021. Des de la coordinació del projecte s’espera la col·laboració amb les administracions en aquesta fase per a mantenir aquest patrimoni cultural i natural de la comarca.

Durant els últims mesos la participació dels veïns i veïnes del Matarranya ha estat un factor clau per a la detecció d’aquestes oliveres mil·lenàries.

REDACCIÓ
Mitjans