Logotips d'organismes oficials

Finalitza el projecte ‘Aragón Infoenergía’ en el qual ha participat el Matarranya i el Baix Aragó

El projecte permetrà afrontar la transició energètica i els problemes derivats del canvi climàtic

Al Matarranya s'han realitzat 13 auditories. | Foto: NDM

‘Aragón Infoenergía’ té com a objectiu general fomentar l’estalvi i eficiència energètica en els territoris participants del projecte a través dels recursos locals i les fonts endògenes.

Al mateix temps també ha servit per a afrontar la transició energètica i els problemes derivats del canvi climàtic d’una manera més eficient i evitant al seu torn, les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Per a això, s’han estudiat els recursos de biomassa, energia solar, hidràulica i eòlica que tenen els territoris participants a través d’auditories energètiques, assessorament i propostes de millora.

En el projecte han participat vuit grups d’acció local de 14 comarques aragoneses. Entre ells, es troba el grup d’acció Baix Aragó Matarranya Omezyma i la Comarca del Matarranya. A les comarques del Baix Aragó i Matarranya, concretament s’han realitzat 29 auditories, 13 de les quals s’han fet en el Matarranya.

A través de les auditories energètiques, assessorament i propostes de millora s’ha estimat l’estalvi en les diferents localitats:

Arenys de Lledó
S’ha proposat la instal·lació d’una termoestufa de biomassa en les oficines municipals, eliminant la calefacció elèctrica molt ineficient. L’estalvi estimat en aquest cas és de 2769 €/any.

Beseit
Es va fer una auditoria completa per a la substitució de l’enllumenat amb tecnologia LED de l’enllumenat públic. L’estalvi estimat és d’11.810,07 €/any.

Calaceit
S’ha estudiat el canvi de led en l’enllumenat públic, a més d’actualitzar els quadres el que els permet poder actualitzar la tarifa amb discriminació horària, i poder consumir en període “valle” (el 80% més econòmic). L’estalvi estimat és de 9.625,36€/any.

Comarca del Matarranya
S’ha estudiat el canvi de led en l’enllumenat públic, a més d’actualitzar els quadres la qual cosa els permet poder actualitzar la tarifa amb discriminació horària, i poder consumir en període “valle” (el 80% més econòmic). L’estalvi estimat és de 9.625,36 €/any.

Queretes
S’han analitzat la implementació de Aerotermia i Geotèrmia en el nou pavelló esportiu municipal. L’estalvi estimat és de 3.569,25 €/any.

Fórnols
Ha tractat l’auditoria d’optimització de potències de tots els subministraments municipals. Amb tot ha aconseguit un estalvi d’1.569,25 €/any.

La Freixneda
Es va analitzar l’autoconsum col·lectiu col·locat en la zona de les escoles. L’estalvi estimat és de 2164,53 €/any.

Lledó
S’ha fet una auditoria per a la substitució de lluminàries led del municipi, l’enllumenat públic té problemes d’excessos de potència i lluminàries de gran consum i obsoletes, aconseguint un estalvi estimat de 1.369,43 €/any.

Mont-roig
S’ha estudiat l’autoconsum col·lectiu col·locat en el pavelló municipal. L’estalvi estimat és de 3.414,31 €/any.

Pena-roja de Tastavins
S’ha estudiat l’autoconsum en diversos subministraments de l’ajuntament, per a reduir les despeses corrents municipals. L’estalvi estimat és de 4.963,25 €/any.

Ràfels
Es va analitzar l’autoconsum col·lectiu col·locat en el pavelló municipal. L’estalvi estimat és de 3.025,49 €/any.

Valljunquera
S’ha estudiat implementar l’eficiència energètica en l’aigua a través de monitorar cabals, nivells de dipòsits, comptadors d’habitatges, etc. i s’ha posat en marxa la instal·lació fotovoltaica. Amb tot l’estalvi estimat és de 4.532,50€/any.

 

D’altra banda, nombrosos ajuntaments i entitats privades han presentat sol·licituds d’ajuda en les diferents convocatòries fent possible la realització de diferents millores en els municipis de la comarca com ara la renovació de l’enllumenat públic en Fórnols, el canvi a llum led a Lledó o la instal·lació d’energia renovable en el Mas de Pau en Fontdespatla.

En Massalió per la seua part també s’ha millorat l’eficiència energètica del subministrament d’aigua i a Pena-roja de Tastavins la connexió d’alguns edificis públics a la caldera principal del municipi, a més de la millora de la instal·lació fotovoltaica per a la recàrrega vehicles. En La Portellada també s’ha realitzat la instal·lació fotovoltaica per a l’elevació d’aigua. Finalment, en Rafels s’ha actuat en la millora envolupant tèrmica de l’edifici, en Torredarques en la creació d’un centre de fabricació de pèl·lets i en Torre del Compte en la substitució de fusteria exterior de l’edifici municipal per a aconseguir un major estalvi energètic.

Mitjançant totes aquestes actuacions i millores s’ha intentat conscienciar a la població del territori que amb petits canvis podem ser més eficients i sostenibles energèticament, obtenint un estalvi anual en els 23 ajuntaments de les dues comarques analitzades de 96.241,01 €/any.

REDACCIÓ
Mitjans