Logotips d'organismes oficials

Nombrosos actes per a celebrar el Dia de la Llengua Materna al Matarranya

CLARIÓ i ASCUMA han preparat de manera virtual unes Jornades literàries amb els clàssics de la literatura catalana a Aragó per al pròxim diumenge 28

L'IES Matarranya ha acollit la majoria de les activitats a través del Departament de Català. | Foto: NDM

El diumenge 21 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna. Al Matarranya els actes per a reivindicar aquest Dia s’allargaran durant diverses setmanes i sobretot es faran en línia.

D’una banda, des de l’Associació de pares i mares del Matarranya per l’escola en català ‘CLARIÓ’ i la Associació Cultural del Matarranya-ASCUMA el diumenge 28 a les 19 h de la vesprada realitzaran de manera virtual les ‘Jornades literàries els clàssics de la literatura catalana a Aragó: Jesús Moncada, una forta abraçada’. Es pot sol·licitar inscripció a través de tempsdefranja.org

Per part seua, el centre d’estudis de l’IES Matarranya ha acollit la majoria de les activitats a través del Departament de Català. Concretament, el dilluns 22 de febrer van arrancar ajuntant el Dia de la Llengua Materna amb el de la Dona i Xiqueta en la Ciència a través d’una xarrada sobre domòtica amb Cora Ferrer. El dimarts 23 van realitzar una activitat sobre l’escriptor de Mequinensa, Jesús Moncada, mitjançant una conferència en línia de la seva germana Rosa Maria Moncada i dues amigues personals de l’autor, les germanes Teresa i Neus Pallarès.

Per a aquest divendres 26 han preparat una connexió telemàtica amb una informant de ‘Paraules del Matarranya’. I, de cara a la setmana vinent, també han programat una videoconferència amb la dona de l’escriptor Desideri Lombarte de Pena-roja i un taller de Jota improvisada.

D’altra banda, els alumnes de 4t de l’ESO tindran una activitat sobre la història del rock al Matarranya amb un taller a càrrec de la Comarca del Matarranya titulada ‘Viatge pel temps’.

Els objectius d’aquest Dia són clars: “transmetre la nostra llengua, crear consciència i difondre la nostra cultura popular. Malgrat la situació actual no podíem perdre l’oportunitat de reivindicar aquest Dia”, declarava Pepa Nogués, membre de CLARIÓ i professora de català a l’Institut.

REDACCIÓ
Mitjans