Logotips d'organismes oficials

Comarca impulse un ‘Taller d’Ocupació’ que se centrarà en el món de l’arqueologia

Esta proposta s'allargarà 12 mesos i formarà en sessions teòriques i pràctiques a un total de 10 alumnes. El taller d'ocupació intervindrà també en jaciments de Mont-roig, Ràfels o La Portellada

El Taller d'Ocupació va començar el dia 1 de juny en la seua part teòrica dins l'aula. | Foto: NDM

La Comarca del Matarranya ha engegat esta setmana un Taller d’Ocupació que se centre en el món de l’arqueologia. A través d’esta iniciativa, i durant tot un any natural, es formarà a un total de 10 alumnes en sessions teòriques a l’aula i a través d’eixides pràctiques que permetrà fer noves prospeccions arqueològiques a jaciments localitzats als termes de Mont-roig, Ràfels o La Portellada. Des de Comarca, Pili Lorente va concretar que «vam demanar una subvenció a través de l’INAEM que se’ns ha concedit, i gràcies a la qual durem a terme este taller especialitzat en treballs auxiliars d’arqueologia». Este projecte «formarà a 10 alumnes, que estan en contracte de formació i tindrà vigència d’un any». Un ‘Taller d’Ocupació’ que va començar el dia 1 de juny i que s’allargarà fins al mes de maig del 2022.

Tot i que el taller estava obert a nivell nacional, val a dir que els 10 alumnes que es formaran són de la nostra comarca o de zones limítrofes. Lorente va apuntar que «la part teòrica i de formació és vital en tot taller d’ocupació», i a través d’esta proposta formativa, una vegada superada, els alumnes no sol obtindran la corresponent acreditació en arqueologia, sinó que «es va considerar interessant complementar la formació amb dos certificats professionals», un d’ells en treballs de construcció i un altre en treballs forestals. D’esta manera, i una vegada superat el taller, els alumnes «tindran estos certificats, que són una acreditació molt important de cara a buscar faena i incorporar-se en el mercat laboral». De moment, la formació se centre dins de l’aula, i d’aquí uns mesos començaran a fer treballs de camp.

El món de l’arqueologia
La comarca del Matarranya destaque, entre altres coses, per tindre abrics rupestres i jaciments arqueològics importants, entre ells els túmuls funeraris i els poblats ibèrics. D’aquí que el territori aposto per esta formació. «Aquí tenim jaciments arqueològics molt significatius», va recordar Pili Lorente, qui va afegir que «pensem que faltava una mica de formació específica en este àmbit i que gent que estigue formada puga fer prospeccions i excavacions» al territori. A través d’este ‘Taller d’Ocupació’ es formarà als alumnes en les diferents intervencions que es poden fer en un jaciment. I les intervencions pràctiques no es faran en jaciments consolidats, sinó que la intenció és fer «noves prospeccions a la comarca», algunes de les quals identificades en punts que no formen part de la ‘Ruta dels Ibers’.

De fet, Pili Lorente va apuntar que «la part pràctica té intenció de fer tota una sèrie de prospeccions a la zona alta del Matarranya, com ara a Mont-roig o a Ràfels, on està previst fer rases arqueològiques a la Moratella», un poblat iber que ha patit diferents espolis i que no està visitable. A través del taller també està previst actuar «a una necròpolis que s’ha trobat al terme de La Portellada», o fer alguna consolidació parcial «a la Vall de Cabrera de Calaceit», que és un dels jaciments ibèrics més recents que s’està recuperant. Des de Comarca del Matarranya apunten que el món ibèric és un atractiu històric i turístic molt significatiu al territori, i que al llarg dels últims anys molt de públic s’ha interessat pels diferents jaciments que tenim repartits per la zona.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans