Logotips d'organismes oficials

Cinc pobles del Matarranya s’incorporaran al reciclatge ‘Porta a Porta’

Els municipis de Ràfels, La Portellada, la Torre del Compte, la Vall i Valljunquera se sumaran a este sistema de reciclatge que es fa per les cases i incorpore la recollida de la matèria orgànica

Cinc municipis del Matarranya s’incorporaran a finals d’any al sistema de reciclatge Porta a Porta. La junta de govern de la Comarca del Matarranya ha aprovat la sol·licitud a través de la qual els municipis de La Portellada, Ràfels, la Torre del Compte, la Vall del Tormo i Valljunquera se sumen a este sistema de reciclatge que es fa casa per casa i que incorpore la recollida de la matèria orgànica. Un sistema que té com a objectius complir els reptes de reciclatge en origen marcat per la Unió Europea, i que en estos moments ja s’està impulsant en els municipis de Fórnols, Fontdespatla, Pena-roja, Mont-roig i Torredarques i està tenint uns resultats prou interessants. Actualment, estos cinc municipis del Matarranya estan reciclant més d’un 60 per cent dels residus que generen, un reciclatge que en alguns mesos fins i tot ha arribat al 73 per cent i que està molt per damunt d’eixe 50% en reciclatge que ara està reclamant Europa.

La intenció del Consell Comarcal passe per posar en marxa la segona ruta del Porta a Porta durant l’últim trimestre del present 2021, la qual cosa suposarà, per un costat, fer una intensa campanya d’informació i sensibilització sobre el sistema de reciclatge que ja s’està aplicant en alguns municipis del Matarranya, i per l’altre l’adquisició de nous vehicles per ampliar la recollida. En concret, la creació d’esta nova ruta de reciclatge suposarà la creació de dos nous llocs de treball, així com la compra d’un camió tricompartimentat i una pick up que s’utilitze per a fer la recollida de residus en els carrers més estrets dels pobles. El Porta a Porta implique alguns canvis a l’hora de reciclar. El més significatiu, la separació d’un cinquè residu. Si a casa separàvem el cartró, els envasos, el vidre i teníem un contenidor per al RSU, ara s’incorporarà el de la matèria orgànica. Allí hi van molts residus, com ara el paper de cuina, pinyols de fruita o les restes del menjar, i que trauen molt de pes del contenidor genèric.

La matèria orgànica d’este cinquè contenidor anirà a parar a la planta de tractament de compostatge que actualment hi ha a Pena-roja.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans