Logotips d'organismes oficials

Comarca explique en què consisteix el ‘Porta a Porta’ en els pobles de la nova ruta

Les xarrades informatives s'han celebrat a la Torre del Compte, La Portellada, Valljunquera i la Vall del Tormo, i per a la setmana que ve quedarà Ràfels

Video Thumbnail
Comarca explique en què consisteix el 'Porta a Porta' en els pobles de la nova ruta
La Comarca del Matarranya ha començat el procés d'implantació d'una nova ruta de recollida de residus Porta a Porta. Ho està fent a través d'una sèrie de xarrades que informen a tots els veïns sobre este sistema de reciclatge per les cases i que incorporarà cinc pobles més del Matarranya a partir de

La Comarca del Matarranya ha començat el procés d’implantació d’una nova ruta de recollida de residus Porta a Porta. Ho està fent a través d’una sèrie de xarrades que informen a tots els veïns sobre este sistema de reciclatge per les cases i que incorporarà cinc pobles més del Matarranya a partir de l’últim trimestre del present 2021. De fet, al llarg d’esta setmana s’han fet xarrades a les poblacions de la Torre del Compte, La Portellada, Valljunquera i la Vall del Tormo, i de cara a la pròxima setmana quedarà pendent l’acte de Ràfels. Unes xarrades informatives que han estat impulsades per l’ambientalista Víctor Vidal, i a través d’elles s’ha explicat en què consisteix el sistema ‘Porta a Porta’, quin canvi suposarà per als veïns i per quin motiu la Comarca del Matarranya ha dissenyat este sistema que inclou un nou contenidor per al reciclatge de la matèria orgànica.

Víctor Vidal, persona encarregada d’explicar els detalls del ‘Porta a Porta’, va apuntar que «a través d’estes xarrades estem presentant la nova ruta que es crearà al nostre territori». Fa uns anys es van fer les primeres campanyes informatives, les quals van coincidir amb l’impuls del projecte pilot del ‘Porta a Porta’, un sistema de recollida que actualment s’està fent als municipis de Fórnols, Torredarques, Mont-roig, Pena-roja i Fontdespatla, i que està tenint uns nivells de reciclatge importants. La previsió de Comarca és incorporar una segona ruta en els pròxims mesos, i «per això ara estem explicant en què consistirà el ‘Porta a Porta’, com ens hem d’organitzar a casa o quines preguntes ens plantege el nou sistema de reciclatge». Un conjunt de xarrades que en alguns pobles, com en el cas de La Portellada, va reunir més de 40 persones.

En relació a les preguntes que genere el ‘Porta a Porta’, Vidal va considerar que «és un canvi. Fa anys no generàvem brossa a casa. Després vam passar a recollir els residus per les cases en un tractor. Després vam posar contenidors pel carrer. I ara viurem un altre canvi». I és que a través del sistema ‘Porta a Porta’ els residus se tornen a arreplegar per les nostres cases. De quina manera? Amb un calendari ben marcat, cada dia tindrem assignat un residu diferent, el qual deixarem preparat a la porta de casa i l’arreplegaran a una hora determinada. La primera xarrada que es fa pels pobles que s’incorporaran a la nova ruta s’ha centrat principalment «en resoldre preguntes», va destacar Víctor Vidal, qui va afegir que «expliquem que serà el ‘Porta a Porta’, per què fem el ‘Porta a Porta’ i també quins resultats ha tingut als pobles on s’aplique este sistema de recollida».

Por de fer-ho mal
Víctor Vidal va entendre que la gent és molt conscient que hem de reciclar, i sobretot «els veïns tenen por de fer les coses mal, una cosa que d’inici ja és positiva». En relació a l’experiència que s’ha viscut als cinc municipis del Matarranya on ja s’aplique el sistema ‘Porta a Porta’, Vidal va dir que «s’ha demostrat que el sistema no és gens complicat, que és un sistema molt còmode i que així és més fàcil reciclar». Comarca del Matarranya aposte pel sistema ‘Porta a Porta’ de cara a complir els objectius de reciclatge que té marcats la Unió Europea, i que diuen que a partir de l’any 2023 s’haurà de reciclar, mínim, el 50% dels residus que es generen a casa. A través del sistema ‘Porta a Porta’, les poblacions del Matarranya que l’apliquen han arribat a superar el 70% en reciclatge. El Matarranya és dels pocs territoris d’Aragó que està fent els deures en matèria de reciclatge.

R. LOMBARTE / M. JIMÉNEZ
Mitjans