Logotips d'organismes oficials

Comarca invertix en el sistema d’aigua i en la formació musical

El consell comarcal subvenciona el monitoratge de la xarxa de subministrament i a les quatre escoles de música

El ple comarcal es va celebrar de manera telemàtica. NDM

La setmana passada, el dijous 5 d’agost, va tenir lloc una nova sessió ordinària de Consell Comarcal del Matarranya. Entre els punts més destacats es va aprovar per majoria la concessió directa de dos subvencions. Una destinada als ajuntaments per al monitoratge dels sistemes d’abastiment d’aigua dels municipis i l’altra a les associacions musicals del territori per al foment i desenvolupament de la formació musical.

Pel que fa al sistema d’aigua, consistirà en el seu monitoratge, la qual cosa permetrà un major control en el subministrament d’este recurs. Tal com va explicar el president comarcal, Rafa Martí, fins a la data s’han visitat tots els pobles per avaluar la situació en què es troba la xarxa en cada localitat i s’han estudiat les necessitats específiques que es requerixen per aconseguir uns mínims generals entre tots els municipis. L’objectiu és que els pobles tinguen un major control de l’aigua, puguen conèixer els nivells dels dipòsits i puguen detectar ràpidament fugues a la xarxa d’abastiment, per així resoldre-les el més prompte possible.

En total es destinaran a esta partida uns 127.000 € que es distribuiran segons les necessitats de cadascuna de les 18 localitats. En este sentit, Fernando Camps, alcalde de Queretes, tot i donar suport a la iniciativa, va voler puntualitzar la desigualtat en la subvenció que rebrà cada poble. “Hi ha pobles que ja han invertit en el sistema d’aigües i el just seria que poguéssem presentar en esta subvenció les millores que ja hem fet i rebre ajudes similars per a tots”. Martí va destacar que “l’important és igualar el servei en tots els pobles amb un sistema bàsic i no el que rep cada un, perquè cada poble té unes característiques diferents”. Els ajuntaments tindran fins al 28 febrer de 2022 per justificar la inversió de la subvenció.

Ajuda a la formació musical
L’altre punt destacat en el ple comarcal va ser l’aprovació de les subvencions per al foment i desenvolupament de la formació musical. En total es destinaran uns 22.000 € que es repartiran entre les quatre escoles amb les quals compta el territori: Associació Musical ‘Peñarbés, Federació Comarcal de Música del Matarranya, Associació Musical ‘Francisco Turull’ i Associació Musical i Cultural ‘Banda Comarcal San Antón’. Com ja va succeir l’any passat, el consell va aprovar el pagament anticipat de la subvenció per ajudar-los durant este temps que estan patint les dificultats derivades de la pandèmia de la Covid-19 i que els impedix dur a terme els seus objectius formatius de manera normal.

Durant el ple també es va aprovar la modificació pressupostària 4/2021, que fa referència a diferents partides relacionades amb la compra de vehicles, un d’ells per la instauració de la recollida amb el sistema ‘Porta a Porta’. Segons va explicar el president comarcal, estes modificacions no impliquen un augment del pressupost, sinó una reestructuració de les partides. Precisament, en relació amb el sistema de recollida de residus, durant l’informe de presidència, es va informar els consellers de les diferents visites a consorcis, com el de la Conca, Castelló o Navarra, que està fent la Comarca per conèixer com estan treballant la recollida de residus en diferents zones. Martí també va informar que des del Consorci de Terol estan treballant en una proposta conjunta provincial en relació amb la gestió de la brossa.

Les quadrilles forestals
Durant l’informe de presidència va prendre la paraula José Ramón Guarc per exposar el malestar al territori en relació amb les quadrilles forestals. La direcció general de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern d’Aragó està estudiant possibles canvis en l’Operatiu de Prevenció i Extinció d’Incendis, que passaria per la reagrupació i professionalització del sector. Segons va explicar Guarc “es tracta encara d’un esborrany amb una proposta que en principi no afectaria les quadrilles del Matarranya (Vall-de-roures i Mont-roig), però sí a zones limítrofes com Valdealgorfa. Estem preocupats perquè no entenem que vulguen canviar un sistema que funciona“. Sobre este tema el president de la Comarca va declarar que a nivell institucional no tenen més informació i que per parlar amb coneixement demanaran explicacions oficials perquè així el consell comarcal del Matarranya puga pronunciar-se al respecte.

Mitjans