Logotips d'organismes oficials

El Matarranya es convertix en el camp d’entrenament de l’UME

75 militars de la Unitat d'Emergències van practicar diferents maniobres d'ensinistrament a la comarca. Van fer exercicis de rescat vertical, aquàtic i amb un equip de gossos de recerca

Video Thumbnail
El Matarranya es convertix en el camp d'entrenament de l'UME
Durant tota la setmana passada el 4t batalló la Unitat Militar d'Emergències (UME) es va traslladar al Matarranya per practicar diferents maniobres d'entrenament. El variat entorn i les característiques de la comarca els van permetre treballar en rescat vertical i aquàtic i en recerca de persones pe

Durant tota la setmana passada el 4t batalló la Unitat Militar d’Emergències (UME) es va traslladar al Matarranya per practicar diferents maniobres d’entrenament. El variat entorn i les característiques de la comarca els van permetre treballar en rescat vertical i aquàtic i en recerca de persones perdudes o sepultades amb l’equip cinològic.

El campament base el van instal·lar a Fondespatla. Els 75 militars es van allotjar al Cubic i des d’allà es van moure amb una nodrida flota de vehicles (camions, tot terrenys, llanxes, autobusos …) per diferents punts de la comarca, principalment a la zona de l’embassament de Pena. Segons va explicar el capità Gustavo Abad van estar fent un exercici que anomenen ‘multirisc‘, “consistix a ensinistrar-nos en diverses de les capacitats que té la unitat militar d’emergències, com pot ser el rescat vertical amb tècniques d’escalada o aquàtic amb embarcacions”. Per a este últim cas, van fer simulacions al pantà, amb rescats de persones en riuades o inundacions i contenció i buidatge d’aigua a través de la construcció de dics. “A més hem portat un equip de gossos de recerca tant de persones vives com mortes que estan ensinistrats per a qualsevol intervenció, ja siga recerca en grans àrees de persones desaparegudes o trobar víctimes sota la runa” descriu Abad.

L’UME es dividix en diversos batallons que cobrixen diferents àrees de país, i cadascuna d’elles s’especialitza en el tipus d’emergències més previsibles de cada territori. És per això que el 4t batalló amb base a Saragossa va escollir el Matarranya per a les seues maniobres. “La zona de la comarca de Matarranya ens ve molt bé perquè té diferents terrenys, que ens permet ensinistrar-nos en totes les nostres capacitats. Té la muntanya per a la lluita contra incendis forestals, el pantà i diferents rius per inundacions i rastreig de ribes i grans àrees per a recerques”, comentava el capità.

Tot i que el terreny era l’ideal, el temps no els va acompanyar tant. La setmana passada va estar marcada per les precipitacions, fet que va impedir dur a terme alguna de les activitats que tenien previstes. No obstant això, estos soldats estan habituats a les inclemències meteorològiques, és part del seu treball. Tal com reconeixia Abad “la realitat nostra és esta, quan intervenim en una inundació o en una nevada ja sabem que el temps és el que és, no el podem controlar i precisament per això ens toca intervenir”. Justament l’última vegada que l’UME va venir a la comarca en missió d’emergència va ser durant el temporal Glòria de l’any 2020.

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans