Logotips d'organismes oficials

Aragó registre la major caiguda anual en un mes d’octubre de tota la sèrie històrica

La desocupació ha pujat en relació al mes de setembre, però el número de parats ja és inferior al d'abans de la pandèmia. A la nostra comarca, la desocupació puge en 7 veïns

Gràfic de l'evolució de l'atur a l'Aragó. | Foto: INAEM

La desocupació registrada a Aragó en acabar el mes d’octubre de 2021 ha pujat en 642 persones respecte al mes de setembre, de forma que la comunitat autònoma acumule un total de 63.791 aturats a les oficines d’ocupació, cosa que supose un increment del 1,02% mensual. En vista de la sèrie històrica, l’augment de la desocupació a l’octubre ve marcat per un fort component estacional. Per un costat, perquè acaben els contractes d’estiu. Per un altre, perquè s’acabe la campanya de la fruita. Tot i això, cal destacar que l’increment mensual patit este mes d’octubre del 2021 és el segon més baix de la sèrie històrica a Aragó en termes absoluts i relatius. En concret, l’augment més baix de la sèrie es va produir el mes d’octubre de l’any 2000, quan la desocupació registrada va augmentar en 487 persones. En comparació amb l’octubre del 2020, l’atur registrat a Aragó ha disminuït l’octubre del 2021 en 14.075 persones, una caiguda del 18,08% en taxa anual, i una desocupació que està per davall de la que teníem abans de la pandèmia.

A nivell provincial, les xifres també són prou significatives. I és que la desocupació ha pujat en un 3,02% a Terol durant el mes d’octubre, que es tradueix en un total de 152 persones. A Saragossa la desocupació ha pujat en un 1 per cent, mentre que a Osca la desocupació ha caigut este octubre en un 0,07 per cent. Si ens centrem en les xifres corresponents al Matarranya, destacar que els nivells de desocupació han pujat dels 226 veïns als 233 afectats en un mes, cosa que supose un increment de parats en 7 persones. Tot i això, i seguint la tendència històrica del Matarranya, la desocupació està millor que abans de la pandèmia. Al Matarranya, la desocupació este octubre ha afectat només a les dones. En estos moments tenim 131 dones sense faena, mentre que els hòmens desocupats són 102. La desocupació creix en serveis i agricultura, i baixe en indústria, construcció i gent que estava buscant faena.

Per municipis, podem destacar que la desocupació ha retrocedit en l’últim mes a quatre poblacions. En números absoluts destaque La Freixneda, on s’ha passat de 28 a 23 veïns sense faena en un mes (-5). A continuació trobem Massalió, on s’ha passat de 13 a 10 desocupats (-3), seguit de Valljunquera (de 8 a 6) i Fórnols, que ha passat de 4 a 3 desocupats. Per la seua part, cinc municipis mantenen els mateixos registres que el passat mes de setembre. És el cas de Calaceit (20 persones sense faena), Mont-roig (5 veïns), La Portellada, (3 veïns), Torredarques (1 veí) i la Torre del Compte (2 veïns). I a l’altre costat de la balança tenim nou municipis que han vist pujar la desocupació este mes d’octubre. Serien Vall-de-roures, que ha passat de 81 a 85 desocupats (+4), Beseit, que ha passat de 12 a 15 desocupats i Fontdespatla, que ha passat de 4 a 7 (+3), Queretes (de 16 a 18) i la Vall del Tormo (de 11 a 13), pujant en dos desocupats, i Arenys (de 2 a 3), Lledó (de 3 a 4), Pena-roja (de 9 a 10) i Ràfels (de 4 a 5), que aporten un desocupat més.

R. LOMBARTE
Mitjans