Logotips d'organismes oficials

Comarca reprèn la presencialitat en una sessió que parle de turisme, serveis socials i gestió d’aigües

El Matarranya vol aplicar en unes setmanes la segona ruta del 'Porta a Porta' i està estudiant ampliar el servei en una tercera ruta per al setembre

Els consellers comarcals van mantindre distàncies en la sessió celebrada el dilluns, i que és la primera presencial des de març de 2020. | Foto: R. Lombarte

Sessió plenària de tràmit, però d’una important càrrega simbòlica, la que es va viure el passat dilluns a Comarca del Matarranya. I és que el consell comarcal recupere la presencialitat de les seues sessions plenàries, després d’un any i mig celebrant les reunions de manera telemàtica. Un ple que va estar marcat pel consens entre totes les forces polítiques i en el qual es va parlar de convenis de col·laboració vinculats a serveis socials i educació, així com de gestió de residus, d’automatització d’aigües i de turisme sostenible. El president de Comarca, Rafa Martí, va donar la benvinguda a tots els consellers presents, afegint que «m’alegro molt de de tornar-nos a veure a tots les cares». A continuació es va passar a informes de presidència, on es va parlar de l’execució dels romanents i del projecte d’automatització d’aigües, i que al final busque facilitar la gestió d’aigües als municipis de la comarca.

Al llarg de la sessió també es va parlar de turisme sostenible. Al respecte, Martí va remarcar que «des del Govern d’Aragó se’ns ha comunicat que segurament hi haurà més inversió en Plans de Sostenibilitat Turística». Una convocatòria que marque quatre eixos principals i que al mateix temps ha de tindre un procés de participació ciutadana. En este sentit, el president de Comarca va explicar que «a la nostra comarca, turisme i sector primari estan interrelacionats, i qualsevol acció que vulgues fer ens afecte a tots». Per tant, «la nostra intenció és, primer de tot, fer una reunió amb tots els alcaldes, i a continuació celebrar reunions per tots els municipis perquè s’aporten idees». A partir de les propostes, i sempre complint els eixos principals de la convocatòria, «elaboraríem un projecte de caràcter comarcal, buscant uns objectius que siguen globals a tota la comarca del Matarranya».

Des de presidència van afegir que la realitat turística del Matarranya és molt diversa, però sobretot s’ha d’apostar per un turisme sostenible, modern i intel·ligent. A la sessió plenària també es va parlar de la gestió de residus i dels objectius fixats per la Unió Europea sobre el reciclatge. En este sentit, des de la Comarca destaquen que «seguim treballant. En breu entrarà una nova ruta del Porta a Porta», un sistema que «fa possible complir les exigències europees. És cert que és un sistema que no podem aplicar de cop perquè té les seues inversions. Però creiem en el reciclatge, perquè pensem que és el futur». Rafa Martí va afegir que «estem mirant en aplicar una tercera ruta del ‘Porta a Porta’». Durant el ple també es va parlar del contenciós que Comarca ha guanyat als fabricants de la caldera de l’escola infantil de Vall-de-roures, i que va cremar les instal·lacions l’any 2015.

R. LOMBARTE
Mitjans