Logotips d'organismes oficials

Els nous municipis del ‘Porta a Porta’ rebran els kits de reciclatge al gener

Tram final per a la creació de la segona ruta de reciclatge en origen, i que incorporarà cinc pobles més

Desde Comarca han impulsat xerrades formatives per les diferents poblacions. | Foto: RLG

Últims passos per a la creació de la segona ruta del ‘Porta a Porta‘. Segons van dir des de Comarca del Matarranya, la previsió és que a darreries de gener s’impulso esta segona ruta, la qual incorporarà les poblacions de Ràfels, La Portellada, la Torre del Compte, Valljunquera i la Vall del Tormo. Com a passos previs, i al llarg d’estos dies, s’estan fent noves xarrades a les poblacions que s’incorporaran este 2022 al sistema ‘Porta a Porta’, en les quals s’està explicant de quina manera s’ha de reciclar en origen i per què. Al mateix temps, i després de les Festes de Nadal, se procedirà a l’entrega dels kits de reciclatge i s’impulsaran noves xarrades per a resoldre algunes preguntes i especificar el calendari de recollida de cada fracció.

El president del consell comarcal, Rafa Martí, va explicar que «la intenció és que el 30 de gener començo a operar esta nova ruta. Per això, ara estem impulsant unes xarrades molt pràctiques», per a continuació, i de cara al mes de gener, «repartir un kit per usuari». El kit està format per dos recipients de carrer, un de color marró que es destine a la matèria orgànica i al rebuig, i un de color groc i blau que s’use per a extraure els envasos i el cartró. Al mateix temps, «este kit incorpore un segon recipient marró que està airejat i que es idoni per a casa, perquè així l’orgànica no ens farà olors». L’entrega dels kits de reciclatge del ‘Porta a Porta’ es complementarà amb xarrades per a explicar el calendari setmanal per fraccions.

Des de Comarca van apuntar que l’experiència del ‘Porta a Porta’, a dia d’avui, ha segut molt bona. «Les primeres setmanes la població va una mica perduda. Però en un mes, en la primera ruta vam arribar a unes proporcions de reciclatge superiors al 70 per cent». Ara mateix, el reciclatge dels municipis que apliquen el ‘Porta a Porta’ està per damunt del 65%, i «que són 15 punts per sobre de les exigències que ha marcat la Unió Europea» per a l’any 2023. Des del consell comarcal van afegir que alguns municipis que de moment queden fora del ‘Porta a Porta’ han demanat la incorporació d’este sistema de reciclatge, de manera que no es descarte crear una tercera ruta a partir del setembre.

R. LOMBARTE
Mitjans