Logotips d'organismes oficials

El projecte de les oliveres centenàries del Matarranya es transforme en exposició

La mostra, impulsada des de Comarca i formada per diferents panells, gire al voltant del patrimoni natural i paisatgístic del territori

Video Thumbnail
Expo oliveres
L'oliver com a recurs econòmic, monumental i paisatgístic. El projecte de catalogació de les oliveres centenàries que va crear l'any 2020 Comarca del Matarranya ja té el seu format en exposició. Coincidint amb la Fira de Calaceit, este desembre es va presentar l'exposició Terra d'Oliveres, que verse

L’oliver com a recurs econòmic, monumental i paisatgístic. El projecte de catalogació de les oliveres centenàries que va crear l’any 2020 Comarca del Matarranya ja té el seu format en exposició. Coincidint amb la Fira de Calaceit, este desembre es va presentar l’exposició Terra d’Oliveres, que verse sobre un dels arbres més singulars i a la vegada importants que té la nostra comarca. Una exposició que té intenció de girar pel pobles del Matarranya i que és el resultat d’un projecte molt engrescador que ha consistit en la catalogació d’unes 120 oliveres centenàries, així com en la senyalització d’algunes de les més singulars. El projecte es va presentar fa uns mesos a La Portellada. L’experiència es va repetir este pont a Calaceit. I la previsió és que l’exposició que se’n derivo pugue rodar per tot el Matarranya, en l’objectiu de posar en valor el patrimoni natural i paisatgístic que ens envolte.

Ana Casasús és la tècnica de Patrimoni de la Comarca, i va explicar que «la Fira de Calaceit era el millor escenari per a presentar esta exposició sobre els olivers que tenim al Matarranya». Una mostra que és conseqüència del projecte ‘Oliveres centenàries i singulars del Matarranya’, gràcies al qual «tenim un inventari de 120 olivers que està obert a noves incorporacions». Casasús va destacar la importància històrica que ha tingut l’olivera per a la nostra comarca. «L’oliver està vinculat al nostre paisatge treballat, als marges de pedra seca, als refugis i a molt de patrimoni», com ara els molins d’oli. Però també estretament lligat «a la tradició oral, a la gastronomia, a la nostra forma de ser». De fet, l’objectiu d’esta exposició passe per posar en valor el nostre patrimoni paisatgístic, històric i natural, però també «incidir en el valor que ha tingut l’oliver per a la nostra economia, així com identificar i catalogar unes oliveres que són monuments de la naturalesa».

R. LOMBARTE
Mitjans