Logotips d'organismes oficials

La desocupació cau un 25% en un any i és el major descens de la sèrie històrica

Aragó té uns nivells de paro més catxos que abans de la pandèmia. Al Matarranya, la desocupació cau un 35% en un any i és 16 punts més baixa que el desembre del 2019

La desocupació ha caigut un 25% entre desembre de 2020 2 2021 a Aragó. Al Matarranya, les xifres encara són millors. Foto: NDM

La desocupació registrada a Aragó en acabar l’any 2021 ha registrat una disminució de 1.493 persones respecte al mes de novembre, de manera que el número total de gent sense faena és de 61.065 persones. Parlem d’una caiguda del 2,39% mensual. Cal destacar que la caiguda mensual d’este últim mes de l’any és la segona més elevada de la sèrie històrica en un mes de desembre a Aragó. A la vegada, i si ho comparem amb el mes de desembre de l’any 2020, la desocupació a Aragó ha caigut en 21.300 persones, que supose més d’un 25 per cent de la taxa anual. Parlem de la caiguda interanual més gran de paro a Aragó, tant en persones com en taxa anual, des de que hi ha estadístiques. Al mateix temps, és a Aragó, després de Ses Illes, on més ha caigut la desocupació en l’últim any. El perfil d’esta caiguda és generalitzat, tant en el pla provincial com en el repartiment sectorial i de gènere. Tot i això, la desocupació ha segut més pronunciada entre els hòmens.

Per províncies, els números també són prou significatius. I és que la província de Terol és un dels punts de l’estat on més ha caigut la desocupació durant l’any 2021. En concret, la desocupació ha baixat en 2.274 persones, que representen més d’un 30 per cent de retrocés. La província d’Osca té els millors registres de caiguda de la desocupació de tota Espanya, ja que ha caigut en pràcticament un 33 per cent. Si ens centrem en la nostra comarca i mirem les dades del Matarranya, cal destacar que el retrocés del paro també és molt important. En l’últim mes, la desocupació ha passat de les 233 a les 236 persones. És a dir, ha pujat. Però si comparem estos registres amb els de desembre de l’any 2020, observarem com la desocupació ha baixat de forma molt significativa al territori, passant de 361 a 236 veïns sense faena. Això supose un retrocés del 35 per cent a la nostra comarca. Ara mateix, la desocupació és 16 punts millor que el desembre de 2019.

De fet, i si comparem els números de desembre de 2021 per municipis, hem de dir que la caiguda de desocupats ha estat generalitzada. De fet, sol trobarem dos pobles on la desocupació s’ha estancat. Per un costat està Pena-roja, que té els mateixos desocupats (10 veïns) entre desembre de 2020 i 2021. A La Portellada, per contra, els números han passat de 6 a 7 desocupats en un any (1 veí més). A tots els altres pobles veiem com cau la desocupació al llarg d’este 2021. En números absoluts, és Vall-de-roures, el poble més gran, el que registre major caiguda, passant de 134 a 86 desocupats. Però atenció que la caiguda és prou significativa en tots els municipis. A Arenys de Lledó s’ha passat de 6 a 3, a Beseit ha baixat de 22 a 17, a Calaceit ho ha fet de 31 a 19, mentre que a Queretes baixen de 20 a 17. A Fórnols s’ha passat de 7 a 4 en un any, a La Freixneda, de 31 a 19, cau també a Fontdespatla (de 9 a 6) i a Lledó (de 6 a 5).

A Mont-roig s’ha passat de 10 a 4 desocupats en un any, mentre que a Massalió és de 23 a 14. A Ràfels també cau (de 7 a 5), igual que a Torredarques (de 6 a 2) i a la Torre del Compte (de 3 a 1). Cau també la desocupació a la Vall del Tormo, de 15 a 11 veïns, i a Valljunquera, de 15 a 6 veïns.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans