Logotips d'organismes oficials

Massalió, Arenys de Lledó i Lledó formaran la tercera ruta del sistema “Porta a Porta”

Durant els pròxims dies es faran xerrades informatives als tres pobles

Els veïns de Valljunquera van conéixer els resultats de la seua incorporació al ‘Porta a Porta’ en una xarrada. | Foto: NDM

Massalió, Arenys de Lledó i Lledó formaran part del sistema “Porta a porta”. Per això, s’estan duent a terme diferents tallers i sessions informatives, en les tres poblacions que s’incorporaran enguany a la tercera ruta, per a explicar-los el seu funcionament i resoldre dubtes que puguen sorgir sobre este sistema. L’educador ambiental, Víctor Vidal, és l’encarregat de realitzar les sessions informatives a la població, els empresaris i tots els comerços locals en què consistix el “Porta a Porta” i quins són els canvis que es poden produir. “Ara com ara hem fet ja la presentació als empresaris amb visites personalitzades als seus establiments perquè tot funcione a la perfecció i este mes d’agost començarem una roda de xarrades per a informar a tota la població”, va contar Víctor Vidal.

D’esta manera, a Massalió, la xarrada ‘Recollida ‘Porta a porta’, com ho farem?’, se celebrarà el dia 20 d’agost, en el saló de ball, a les 20.00 hores. A Arenys de Lledó, tindrà lloc el dia 22, al local del cinema, a les 19.00 hores. I a Lledó, la xarrada se celebrarà el 25 d’agost, en l’exterior del saló municipal, a les 20.00 hores.

En l’actualitat, més del 80% de la població recicla. No obstant això, en moltes ocasions no saben com separar uns certs elements, per això tant en els tallers com en les xarrades es preparen activitats dinàmiques en les quals es poden resoldre dubtes d’una manera més atractiva i dinàmica. En els tallers: els xiquets i xiquetes tenen com a objectiu donar-li un segon ús a elements que tenen a casa o envasos que es puguen reciclar i en les xarrades es fa una compra simulada on cal pensar que contenidor es tira cada element”, va afegir Víctor Vidal. Així mateix, Vidal va assegurar que es tracta d’un servei molt efectiu “aconsegueix objectius molt ràpid i per damunt de l’exigit fins ara. De fet, la Unió Europea demana per a l’1 de gener de 2023 el 50% i nosaltres estem al 70%, la qual cosa està previst que s’aconseguisca en el 2030″.

L’objectiu de Comarca del Matarranya és que els 18 pobles s’unisquen al ‘Porta a Porta’ abans de la fi d’esta legislatura. En este sentit el president comarca, Isel Monclús, va recordar que ja s’està treballant perquè esta tardor s’unisquen al servei estos tres pobles. Per a esta ampliació del servei farà falta incorporar a la plantilla dos treballadors més i l’adquisició d’una nova camioneta pickup, a més de la compra dels kits de poals que es repartixen entre la població. “És una inversió forta, però creiem que és el que hem de fer perquè és el millor sistema i és també el que el territori demanda pel que fa a la recollida de residus”, va declarar el president comarcal.

La nova ruta del sistema ‘Porta a Porta’ frega el 70% de taxa de reciclatge
Ràfels, Torredarques, La Portellada, La Vall del Tormo i Valljunquera es van unir al sistema de recollida de residus ‘Porta a porta’ a inicis d’enguany. I als sis mesos de la seua instauració la Comarca del Matarranya ha presentat els primers resultats estimats del nou servei de recollida de residus urbans. Amb el ‘Porta a Porta’ esperaven elevar la taxa de reciclatge fins a un 61-73%, una xifra que ja s’ha assolit en la primera ruta que funciona des de juny de 2018. I els resultats en la nova ruta no han defraudat, ja que freguen el 70%, fent una estimació amb les dades de l’any passat de les fraccions que no formen part del sistema ‘Porta a Porta’, com és el vidre o l’oli usat.

El president de l’ens comarcal, Isel Monclús, es mostrava satisfet amb els resultats: “la ruta està funcionat molt bé, els veïns i els alcaldes estan contents. Està donant resultats perquè arribem als percentatges de reciclatge que ens exigixen les directrius de la Unió Europea”. Els pobles de la nova ruta han passat d’un 24% de taxa de reciclatge a quasi un 70%. Unes dades que repeteixen el patró de la primera ruta instaurada. Fòrnols, Fondespatlda, Pena-roja, Mont-roig i Torredarques també van arrancar amb xifres similars, però han anat baixant fins a quedar-se en el 58% que es va registrar l’any passat.

REDACCIÓ
Mitjans