Logotips d'organismes oficials

Els grups LEADER impulsaran un inventari de cases disponibles als pobles menuts

El projecte, que començarà als municipis inferiors als 200 habitants, pretén unir ajuntaments i propietaris que tinguen cases a la venda o amb intenció de llogar

L'inventari començarà als pobles inferiors als 200 habitants i vol pujar de forma progressiva. Foto: M. Jiménez

Els grups LEADER de la província, a través d’un conveni amb la Diputació Provincial, impulsaran un inventari de cases i pisos disponibles. Es tracte d’un projecte que pretén fer front a un dels principals problemes detectats al medi rural de Terol, i que es tradueix en la falta residencial. D’esta manera, i a través d’este inventari, els impulsors volen unir tant a ajuntaments com a propietaris amb l’objectiu de crear una borsa d’habitatge públic i privat i identificar l’oferta residencial, tant de lloguer com de venda. Al mateix temps, i a través d’este inventari, també es volen canalitzar totes aquelles ajudes en matèria de rehabilitació i d’eficiència energètica que trau l’administració. Este inventari de caràcter voluntari començarà a les poblacions inferiors als 200 habitants. De manera progressiva, pretén arribar a pobles de màxim 400 veïns.

Joaquín Lorenzo és el gerent del Grup d’Acció Local del Baix Aragó i Matarranya, i va dir que «el que pretén este projecte és crear un inventari residencial als nostres pobles, tant de lloguer com de venda». De fet, «actualment, el punt dèbil que hem identificat als nostres pobles és l’accés residencial», i este inventari «serà un punt de partida per a saber quins pisos o cases estan disponibles a cada municipi». Un projecte que serà de caràcter voluntari, pensat tant per als ajuntaments com per als particulars que hi vulguen participar. «La realitat és que als nostres pobles hi ha molta casa buida, però que no està disponible», va concretar Lorenzo, que va afegir que «és imprescindible conscienciar la població que no és bo que hi hagi cases buides, perquè això es tradueix en perill de ruïna i perills a la via pública».

Una realitat, la residencial, «que és complexa, sobretot quan hi ha diversos titulars d’una mateixa propietat», van concretar des del Grup d’Acció Local. De vegades, els ajuntaments inclús s’han vist immersos en processos d’expropiació feixucs que poden durar anys, quan el perill de ruïna d’estes propietats pot ser imminent, amb el conseqüent risc que això comporte. Joaquín Lorenzo va apuntar que «este inventari no serà públic ni apareixerà a cap pàgina web», ja que «no pretén substituir les immobiliàries. Pretén ser una ferramenta útil, tant per als ajuntaments com per als propietaris i possibles llogaters». A través d’este inventari també es volen canalitzar les ajudes orientades a la rehabilitació i l’eficiència energètica. La previsió és celebrar una trobada a Ràfels sobre esta matèria durant el Pont de la Puríssima.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans