Logotips d'organismes oficials

El Matarranya aprove uns pressupostos de 2,9 milions d’euros amb el vot a favor de l’equip de govern

La partida d'inversions quede lligada a dos FITE, a la que cal afegir 528.000 euros de romanents i els números de DIMSA, que superen els 943.000 euros

Imatge de la sessió plenària que es va celebrar este dimarts a la nit. | Foto: R. Lombarte

La Comarca del Matarranya va celebrar la tarde de dimarts nova sessió plenària, i en ella es va donar llum verda als Pressupostos Comarcals 2023. Parlem d’uns números molt ajustats i que pugen poc més de 2,9 milions d’euros, on el capítol d’inversions reals quede lligat a la concessió de dos FITE. Per tant, un pressupost de contingència i molt social, on els gastos vinculats al personal de la casa pujaran a 1,8 milions d’euros. Els pressupostos van ser aprovats amb el vot a favor de l’equip de govern (PSOE, PAR i CHA), mentre que el PP es va abstindre. Sí que es va produir, en canvi, unanimitat en l’aprovació d’uns romanents valorats en 528.000 euros, i que serviran per a impulsar altres inversions. Pel que fa al pressupost anual de l’empresa pública DIMSA, que sobretot s’encarregue de la gestió de residus, enguany pujarà a un total de 943.000 euros addicionals.

Isel Monclús és el president de Comarca del Matarranya, i va concretar que «estos pressupostos continuen la línia de prestar serveis de qualitat als veïns del territori», però molt marcats també pel factor inflació, que dispare el gasto i condicione la inversió final. Pel que fa a les actuacions, Monclús va concretar que «tenim dos FITE concedits de 200.000 euros cada un, amb actuacions a totes les poblacions del Matarranya», i que s’executaran durant els exercicis 2023 i 2024 en paral·lel al Pla de Sostenibilitat Turística. Un dels FITE va lligat a una senyalització intel·ligent a través de codis QR. També s’impulsaran millores d’accessos a monuments patrimonials i a miradors. Els romanents que es van aprovar en este ple també preveuen una inversió de 5.000 euros per a cada municipi del territori que es podran justificar en iniciatives lúdiques, culturals i esportives.

Des del PAR, la vicepresidenta de Comarca, Carmen Agud, va entendre que «s’han fet els millors pressupostos possibles. A la Comarca del Matarranya es presten molts serveis. Són serveis de qualitat, i no els podem deixar escapar. Per tant, de les partides destinades a millorar la vida dels veïns hem decidit no tocar res». Agud va recordar també que Comarca del Matarranya és una de les administracions comarcals d’Aragó que preste més serveis als seus veïns. Per la seu part, des de CHA, el conseller Fernando Mallén va explicar que «seguint la línia d’esta legislatura, és un tira i afluixa entre els uns i els altres, amb punts de vista diferents. Els pressupostos s’han aprovat. El PP s’ha abstingut per una sèrie de punts. Alguns d’ells poden ser discutibles, però penso que uns altres no». Sobretot, aquells que afecten l’apartat de Serveis Socials. «Si volem mantindre serveis, darrere han de tindre finançament».

Des del PP, el conseller Carlos Boné va entendre que «és cert que la Comarca està per a prestar serveis, però també està per a ajudar als ajuntaments. I al llarg de tota la legislatura hem vist que s’utilitze els ajuntaments com a font de finançament». Boné va posar d’exemple la gestió de residus, que ara s’ha conegut que augmentarà el cost de recollida, quan els ajuntaments fa mesos que tenen aprovades unes taxes que no s’ajusten al preu real del servei. Al mateix temps, Boné va dir que en el cost de gestió de residus «se’ns imputen una sèrie de costos, com el garatge dels vehicles de DIMSA, que no tenen cap sentit».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans