Logotips d'organismes oficials

Comarca del Matarranya conforma el seu equip de govern

Des del consell ja han establert les línies estratègiques per a la nova legislatura

Ignacio Belanche (CHA) durant la presa de possessió del seu càrrec com a conseller comarcal. Foto: M. Jiménez

Ahir es va reunir el Consell Comarcal del Matarranya per tal fer la constitució oficial de l’ens així com de resoldre els nomenaments dels diferents càrrecs. D’esta manera va quedar constituït el consell. Fernando Camps al capdavant com a president i com a mà dreta i vicepresidenta, Nerea Caldú.

Per davant en l’Àrea de serveis a les persones estarà Nerea Caldú (PP), en serveis administratius, Frederic Fontantet (PP) i en l’Àrea de Serveis al territori estarà Iñaki Urquizu (PP) i Carlos Sorolla (PP). En les comissions de les diferents àrees hi haurà 9 representants en total 5 del Partit Popular i un de tots els altres partits amb representació: Partit socialista, Coalició Teruel Existe, Parit Aragonés i Chunta Aragonesista.

També es va establir la periodicitat de les sessions, les juntes de govern i les sessions plenaries se celebraran de manera bimensual, cada dos mesos. A més a més, es van establir els sous dels membres amb dedicació exclusiva o parcial. D’esta manera el president rebrà una assignació de 35.000 euros bruts/anuals, la vicepresidenta 13.200 euros, i els 3 consellers delegats en dedicació parcial 8.400. A més, els consellers rebran per assitencia al plens i juntes 50 euros. Xifres similars a les de l’anterior legislatura.

També es va procedir a l’aprovació de els contes generals per l’exercici 2022, punt en què la coalició de TE es va abstindre, argumentant que no podien votar a favor per desconeixença de les dades. En la resta de punts que es van tractar durant la sessió va haver-hi unanimitat part de tots els grups.

Preses de possessió i dimissions

En esta sessió va tindre lloc la presa de possessió del conseller de CHAIgnacio Belanche, perquè no va estar present en el primer ple constitutiu. El conseller va manifestar la seua “disponibilitat per a treballar en positiu i fer crítica constructiva quan toque”. Belanche és l’únic representant de Chunta al consell; no obstant això, va apuntar que “darrere meu hi ha un grup de regidors, militants i simpatitzants i serà dona’ls veu al consell i portar les iniciatives que es plategen des dels diferents pobles aquí, al consell”.

A continuació de la presa de possessió del conseller de CHA, va tindre lloc la renúncia de la consellera Carlota Núñez (PP). En este sentit el president del Consell, Ferndando Camps, va declarar que “Carlota ha pres una decisió personal i no volem entrar en la seua decisió”. Ara començarà el procés per ocupar la plaça que ha quedat bacant al consell, que serà per a Nuria Gil, regidora del Partit Popular a la Torre del Comte.

Les línies mestres per a la nova legislatura

En acabar el ple, en declaracions a este mitjà, Fernando Camps va manifestar que “s’ha començat en consens en tots los grups, esta és la idea per a tota la legislatura. Les propostes que tinguen los grups per a presentar seran estudiades i si són bones propostes s’aniran tirant per avant. No mirarem el grup polític, sinó consensuar les propostes bones“.

El president va destacar que “ja fa un mes o mes i mig que estem treballant”. Ja han definit els punts estratègics que marcaran els pròxims 4 anys, i seran el pla de sostenibilitat, la gestió de residus i els serveis.

En relació amb el reciclatge va puntar que “fa anys que s’hi treballa des de la Comarca i s’ha de continuar fent i abaratir costos. També va anunciar que hem començat a parlar amb empreses, com Arcoiris, que seran un punt de suport important per a la Comarca en el tema de les plantes de purins, ja que podrien gestionar també l’orgànica i fer així un magatzem de transferències. Així estos camions que ara han de descarregar a Alcanyís o Gandesa farien menys viatges a estos centres i es podrien abaratir costos.

Pel que fa a la recollida dels residus a les cases el president va reconèixer que s’han d’estudiar encara el sistema a implementar. “Queden pocs pobles per entrar al Porta a porta, els més grans. S’ha de decidir en la Comarca i els pobles. Potser provarem en algun poble gran en lo quint contenidor, fent sobretot concienciació amb la gent que això va seriosament, que hem d’arribar al 50 del reciclatge. En relació amb el quint contenidors, sistema que està en marxa a Queretes, Camps reconeix que “vam arribar a resultats més alts dels que estem ara, ara hem baixat”, però apunta que “en més concienciació de la gent podria ser un sistema que funcionés”.

Els serveis i en concret l’educació son temes que va destacar el nou president comarcal. “El recolzament serà el que hi ha ara o més”, assegura amb relació al servei comarcal d’educació infantil i d’adults. “En l’escola infantil Sagalets crec que treballa molt bé i la gestió comarcal reduïx molts costos, més que si hi hagués una escola en cada poble”, afirma i assegura “lluitar també per rebre més diners per continuar treballant així”, a més, “s’està parlant de fer l’escola infantil de 0 a 3 anys gratuïta per a tots, esperem que esta notícia es confirme, seria bo per a tots els aragonesos”. I en l’escola d’adults apunta en la mateixa línia, “tenim partida almenys fins a finals d’any, perquè els ajuntaments no hagen de posar la part de Comarca, perquè no arriben els diners”.

Pel que fa al Pla de sostenibilitat turística des de presidència apunta que ja s’han ficat mans a la faena, han analitzat la situació del Mas d’Arsis i de l’Alberg Comarcal. “S’ha d’estudiar molt bé on es posen els diners d’este Pla de sostenibilitat i no podem calcigar el pla director que es va de fer”, explica Camps i conclou que “el Mas d’Arsis, en iniciativa privada, es pot provar de començar a treballar”. També preveuen reunir-se amb l’Associació d’Empresaris perquè opinen sobre este Pla.

MARTA JIMÉNEZ

 

 

Mitjans