window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Calaceit s’incorporarà al reciclatge d’orgànica a través del quint contenidor

La Comarca celebre el primer Consell Consultiu d'Alcaldes de la present legislatura, on van participar tots els ajuntaments del Matarranya i es van tractar qüestions com la gestió de residus i de l'aigua, temes d'educació i també de turisme

Al Consell Consultiu d'Alcaldes van estar representats els 18 pobles del Matarranya. Foto: R. Lombarte

Gestió de residus, aigua, educació i turisme són alguns dels punts que es van tractar en el primer Consell Consultiu d’Alcaldes de la present legislatura. La tarde del passat dimarts 30 de gener, la seu de Comarca del Matarranya va albergar esta primera trobada entre representants municipals del territori. De fet, a la reunió van assistir 16 dels 18 alcaldes i alcaldesses del Matarranya, justificant la seua absència Teresa Crivillé i Carlos Boné, primers edils de Lledó i Vall-de-roures, respectivament, i que van estar representats a la reunió pels tinents d’alcalde Albert Mañá i Sara Romeo. La reunió, a porta tancada, va ser bastant profitosa, i en ella es van tractar qüestions importants i que marcaran l’agenda dels pròxims mesos al consell comarcal. Des de Comarca se’ls van exposar als representants municipals les inversions previstes en matèria turística, especialment a través del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí, com també els reptes més immediats en la gestió de residus, amb el compromís de que els pobles pendents de reciclar l’orgànica s’incorporen progressivament per a reduir els costos derivats del reciclatge.

De fet, Calaceit serà el pròxim municipi en incorporar-se al reciclatge de l’orgànica. Ho farà a través del quint contenidor, i que és l’experiència que s’està impulsant des de fa anys a Queretes i que, tot i no arribar a eixe mínim del 50 per cent del reciclatge que reclame Europa, és un primer pas de cara a la conscienciació dels veïns, que cada vegada tenen major sensibilitat en reciclar més i millor. Juan Miguel Monclús és l’alcalde de Calaceit, i va reconèixer que «en l’últim ple municipal es va acordar, per unanimitat, apostar pel reciclatge de l’orgànica. Pensem que la fórmula del quint contenidor pot anar bé», pensant no sol en millorar el reciclatge i apostar per la preservació del medi ambient, sinó també «mirant de reduir els costos de la gestió de residus, perquè cada vegada resulte més car» entrar a abocador. L’ajuntament de Calaceit, que com molts ajuntaments s’ha vist obligat a pujar les taxes de gestió de residus, ha traslladat la decisió a la Comarca, que estudiarà de quina forma es pot aplicar el sistema del quint contenidor a la població. Durant la reunió d’alcaldes també es va valorar la creació d’una taxa unitària de residus.

Fernando Camps és el president de la Comarca del Matarranya, i va concretar que «en entrar a governar Comarca ja vam avançar» que la gestió dels residus «seria un dels temes capitals d’esta legislatura. Falten quatre municipis per a decidir de quina manera volen reciclar l’orgànica, i hem de seguir cridant casa per casa per a incidir que la qüestió del reciclatge és una cosa de tots per a arribar als números que se’ns demanen». D’aquí que Camps va recordar que «hem de seguir fent campanyes de conscienciació» també allí on s’està impulsant el Porta a Porta. Sobre la decisió que han de prendre els quatre municipis que, de moment, no estan reciclant l’orgànica, que són Beseit, Calaceit, la Freixneda i Vall-de-roures, Camps va concretar que «els pobles ho estan valorant. A Queretes (Fernando Camps n’és alcalde) ara estem en la fórmula del quint contenidor. Qui sap si acabem fent el ‘Porta a Porta’, perquè s’ha de valorar tot i hem d’arribar als números que reclame la Unió Europea». Al llarg d’estos dies, també hi ha una reunió prevista amb el conseller de Medi Ambient del Govern d’Aragó per a parlar sobre la gestió de la matèria orgànica.

De fet, s’ha plantejat (com va avançar este diari fa uns mesos) que la matèria orgànica es pugue gestionar tota des de la planta de biogàs de Vall-de-roures, i inclús s’ha posat un preu d’entrada per a Comarca valorat en 50 euros la tona per a tota la vida. També s’està valorant que les dos plantes de purins de la nostra comarca puguen gestionar l’orgànica procedent de comarques veïnes, si bé ara mateix el Matarranya va uns passos per davant de la majoria de territoris d’Aragó.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans