Logotips d'organismes oficials

El “ple de les mocions” debat sobre seguretat, secretaris, llengua i el futur del sector primari

No prospere la moció de Chunta que inste a denominar aragonès i català a les llengües minoritzades d'Aragó

matge de la sessió plenària celebrada la nit del 19 de març, i que va ser seguida per unes 15 persones. Foto: R. Lombarte

Sessió plenària llarga i intensa la que es va viure durant la jornada del dimarts 19 de març a la Comarca del Matarranya, i que va estar marcada per la defensa, debat i posterior votació d’un total de quatre mocions. I és que durant la sessió comarcal es va parlar de seguretat i de la reiterada desaparició del cable de telefonia fixa per la nostra comarca, i que recentment s’està traduint també en robatoris per explotacions agrícoles, pallisses i granges. També es va parlar sobre la càrrega i “la desigualtat de condicions” que estan patint les agrupacions secretarials, així com de la situació i el futur del sector primari, en peu de guerra des de finals de gener i que a la nostra comarca ha protagonitzat diferents actes reivindicatius. Estes tres primeres mocions les va presentar el PAR, prosperant la del desmantellament de les línies de telefonia i la defensa del sector primari del territori. La proposta dels regionalistes sobre ajudar les agrupacions secretarials amb “un secretari substitut o d’emergència” en càrrec al consell comarcal no va rebre suficients vots i va ser desestimada.

Durant la sessió plenària també es va debatre sobre llengües a través d’una moció que va presentar CHA i en la que demanava “instar al Govern d’Aragó a mantindre la redacció actual de l’article 4” sobre la llei de Patrimoni Cultural Aragonès, conservant la denominació de les llengües pròpies com a català d’Aragó i aragonès. La moció no va prosperar, i la proposta només va rebre el vot favorable de l’únic conseller de CHA a la cambra, Iñaki Belanche, així com del conseller socialista Xavi Cortés. El segon conseller socialista present a la sessió, Javier Fortuño, es va abstindre, de la mateixa manera que els consellers de Teruel Existe que van assistir a la sessió, Juan Miguel Monclús i Inma Antón. Els dos consellers del PAR representats a Comarca van votar en contra de la moció. Per part del PP, 8 consellers van votar en contra i Iñaki Urquizu es va abstindre. Durant l’últim ple a la Comarca del Matarranya no van assistir els representants Frederic Fontanet (PP), Javier Ciprés (Teruel Existe) i Mihai Mihaita (PSOE).

Precisament, i sobre esta moció, que va ser la més tensa de la sessió, es va referir el president de la Comarca, Fernando Camps, que va entendre que “a la moció es diu que per part del PP pareix que tot sigue anar en contra de la cultura aragonesa, i jo m’he vist posicionat per això. Crec que tot el que s’està fent per part del PP no va en contra de la cultura i llengua aragoneses”. Camps va considerar que “a esta zona fa anys que hi ha un conflicte per la denominació, i seria bo que ens poguérem entendre tots”, perquè als territoris la llengua “uneix, i no ens podem permetre crear desunió”. El president del Matarranya va dir que “cada u la denominarà com voldrà, però el més important és parlar-la i defensar-la, com avui (en referència al dia de sessió) s’ha fet en sessió plenària”. Camps va demanar, tant a les associacions en defensa del català com en defensa del chapurriau comprensió i respecte. Durant este plenari, els consellers Raúl Bordás (PAR) i Carlos Sorolla (PP) van demanar “sensibilitat” per tots aquells que denominen la seua llengua com a chapurriau.

Per la seua part, Javier Fortuño (PSOE) es va mostrar a favor del fons de la moció, però es va abstenir atenent que no és el lloc on dur estos textos. De fet, Fortuño va lamentar “el rumb partidista que està prenent esta Comarca” a totes direccions, posant en perill eixa visió comarcalista de la que presumia el Matarranya i “que no beneficie ningú”. La sessió comarcal va ser seguida per una quinzena dels Amics del Chapurriau. De fet, van interrompre en un parell d’ocasions al conseller Belanche, una cosa fora de lloc. La moció que CHA va portar a Comarca també la va defensar unes setmanes abans a l’ajuntament de Vall-de-roures, on tampoc va prosperar i els dos regidors de la formació es van quedar sols. En altres municipis del Matarranya, com Arenys de Lledó i Pena-roja, el PSOE ha presentat mocions sobre la defensa de la llengua, les quals es basen en estudis lingüístics per a dominar-la com a català. A Arenys, el regidor del PP es va abstindre i el PSOE va votar a favor. A Pena-roja, un regidor del PAR i els tres socialistes van votar a favor, i 3 del PAR es van abstindre.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans