Logotips d'organismes oficials

El LEADER subvencione 32 projectes que suposaran una inversió de 1,62 milions d’euros al territori

Bona part de les ajudes a projectes productius es destinen a promotors del Matarranya. També han obtingut subvenció els ajuntaments de Torredarques, Fórnols i Ràfels

Presentació oficial del nou LEADER, durant el gener de 2024 a Comarca del Matarranya. Foto: R. Lombarte

Durant estos dies s’ha conegut la resolució definitiva del primer tram del LEADER 2024. Una línia d’ajudes que al Baix Aragó i al Matarranya beneficiarà un total de 32 projectes, i que es traduirà en una inversió de 1,62 milions d’euros. Seguint la línia dels últims anys, en este tram s’hi podien presentar projectes productius (liderats per autònoms i promotors), projectes no productius (destinats als ajuntaments i a les comarques) i projectes de cooperació. Entre les novetats del nou LEADER, el programa Emprende, que en esta primera convocatòria beneficiarà un promotor de Calanda, així com la posada en marxa d’un projecte tractor per a les dos comarques. En esta ocasió, el territori ha apostat pel projecte de l’associació Las Cerezas que s’ubicarà a Valljunquera, que prestarà serveis d’atenció psicosocial, rehabilitació i inserció laboral per a persones en risc d’exclusió social. El projecte contemple una inversió de 202.767,60 euros i l’ajuda que ha concedit el LEADER és al 80 per cent. Des del Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya van recordar que estes ajudes suposaran la creació de 16 nous llocs de treball i la consolidació de 132 treballs ja existents.

Joaquín Lorenzo és el gerent del Grup d’Acció Local, i va considerar que «estem contents perquè s’ha compromès el 80 per cent d’estos fondos. I al Matarranya hi ha bastants projectes», cosa que pose de manifest que és una comarca «amb bastants promotors». La resolució definitiva està penjada a la pàgina web d’Omezyma, i pel que fa a projectes productius, apareixen diferents inversions impulsades per promotors d’Arenys, Beseit, Calaceit, Fontdespatla, la Freixneda, Queretes i la Portellada. De fet, dels 17 projectes projectes productius que obtindran finançament a través del LEADER, 13 són del Matarranya. En el cas dels projectes no productius, este primer tram de 2024 finançarà un total de 12 projectes, i quatre beneficiaran el Matarranya. D’una banda, tenim una ajuda que obtindrà la Comarca del Matarranya per a impulsar tallers sobre el reciclatge. Torredarques rebrà una partida econòmica per acabar i posar en marxa el seu hotel municipal, mentre que Ràfels obtindrà diners per a millores d’eficiència energètica en equipaments municipals. L’ajuntament de Fórnols rebrà una ajuda que va en esta mateixa direcció.

Lorenzo va recordar que a l’hora de valorar els projectes es tenen en consideració diferents criteris de puntuació. «Fins a 60 punts s’obtenen pels llocs de treball que es creen», valorant aquell treball que es cree i el que es consolide. «El segon criteri que més puntue és la població. Els pobles que no arriben als 500 habitants tenen la màxima puntuació, i els pobles de més de 2.000 habitants tenen la mínima». Però a l’hora de valorar els projectes també es tenen en consideració altres qüestions, com ara «l’aspecte social, qüestions ambientals, si s’usen energies renovables… i en este període hem valorat també que la rehabilitació d’un edifici ja existent estigue per damunt d’una obra nova». Estos LEADER també aposten per projectes de cooperació entre particulars. Tal com va apuntar Joaquín Lorenzo, en el primer tram del LEADER 2024 «s’ha aprovat un expedient que han presentat la Fundació Arcoiris i l’empresa pública DIMSA, que impulsaran una experiència pilot per a determinar si a través de la fracció orgànica que es recull a través del Porta a Porta es pot produir biogàs». La cooperació entre particulars obté una ajuda màxima del 80 per cent.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Joaquín Lorenzo, gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans