Logotips d'organismes oficials

Retrobaments i molta emoció en el retorn de la Fira de l’Alimentació

Mont-roig fa un pas cap a la nova normalitat i recupere una fira continguda però molt esperada

Video Thumbnail
Mont roig celebra la Fira de l'Artesania i l'Alimentació
Mont-roig va viure un cap de setmana de retrobaments i emocions. I és que el poble va reprendre la roda de Fires del Matarranya a través de la XXX edició de la mostra especialitzada en Alimentació i Artesania. Després d'un any i mig sense fires ni festes pels pobles del Matarranya, Mont-roig li va p

Mont-roig va viure un cap de setmana de retrobaments i emocions. I és que el poble va reprendre la roda de Fires del Matarranya a través de la XXX edició de la mostra especialitzada en Alimentació i Artesania. Després d’un any i mig sense fires ni festes pels pobles del Matarranya, Mont-roig li va prendre el pols a este retorn cap a la nova normalitat. El públic va respondre, i tant els veïns com els firaires van agrair que la localitat fes un pas endavant. Tot això, això sí, als exteriors i sota la supervisió de Sanitat. L’alcaldessa del municipi, Gloria Blanc, va dir que «estem molt contents. Tant els venedors com els visitants i els veïns estan molt satisfets», i la fira ha servit «per a recuperar l’activitat local i constatar esta necessitat brutal de recuperar el contacte social». De fet, des del consistori van recordar que la fira i Sant Antoni són dos dels dies d’hivern més esperats entre els veïns.

Els estands d’artesania i alimentació van estar repartits entre la plaça Major i la plaça de Josa. Alguns van reconèixer que tenien moltes ganes d’ocupar el carrer i que tornés l’ambient de fira. És el cas de Néstor Muñoz, que va portar a Mont-roig ceràmica cordovesa, i qui va recalcar que «ens ha fet una mica de fred, però ha estat un cap de setmana fantàstic. Mont-roig és un poble menut, però molt ben cuidat. I la gent ha estat encantadora». Ceràmica colorida procedent de la localitat andalusa de La Rambla. «Però també hem portat pedres de platja que pinte Raquel, que en realitat són imants de record», va recalcar Néstor. A la zona d’artesania també hi havia faenes en talla des de Favara, atrapa-somnis o treballs en espart i en vímet des de Benicarló.

Establiments de proximitat ja consolidats, com Roquet de Mont-roig o Demèter de Tastavins de Ràfels i La Portellada, a la vora d’uns altres que van aprofitar la fira per a fer promoció. És el cas de bayod&Borrás de Fórnols, i que s’han especialitzat en vins espumosos. Darrere d’esta firma estan Jordi Bayod i Jesús Borrás, dos bons amics que han creat un projecte únic no només al Matarranya, sinó a tota la província. Borrás va recalcar que «bayod&Borrás no sol és cava. És una història, és passió, és sentiment, és un vi espumós de qualitat». Des de la bodega han llançat dos vins espumosos. Un rosat, 100% pinot noir, i un blanc macabeu, xarel·lo, parellada i chardonnay, «tots dos de 20 mesos de criança».

Bayod va concretar que «mon iaio, Jesús Bayod, feia cava a Catalunya. Jo, de menut, veia com ho feia. I un dia als meus amics els vaig dir de fer cava a Fórnols». I així va començar tot. Fa dos anys va nàixer la bodega, i a l’octubre «va sortir la primera producció».

M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans