Logotips d'organismes oficials

Javier Fernández s’emporte el concurs de ‘Talladors de Pernil’ de Mont-roig

El certamen es va celebrar a la Finca de la Noguera, un entorn incomparable per a posar en valor este producte. Javier Campos va acabar el segon i Cristian García va ser el tercer

Javier Fernández, al centre de la imatge, acompanyat de Cristian García, a l'esquerra, i Javier Camps, a la seua dreta. Foto: R. Lombarte

Als professionals d’Extremadura se’ls hi està donant summament bé el concurs de ‘Cortadores de Jamón’ de Mont-roig. Si en les edicions de 2022 i de 2023 el primer premi va recaure en Eduardo José Barrero, natural de Càceres, el guanyador d’enguany ha estat un participant de Badajoz. Concretament, de Fuentes de León, el poble natal de Javier Fernández. L’entorn de la Finca de la Noguera va celebrar este diumenge, 28 de juliol, la 8ena edició d’este concurs que pose en valor l’art de tallar un bon pernil. Mont-roig és l’únic escenari aragonès, i un dels pocs del nord del país, que impulse una proposta d’estes característiques. I Javier Fernández es va imposar en una final a set que va ser molt emocionant. A la vegada, i gràcies a esta victòria, Fernández s’ha tret un bitllet per assistir al pròxim Campionat d’Espanya 2025, del qual per ara es desconeix la data i el municipi amfitrió. El segon premi al millor tallador de pernil de Mont-roig va ser per a Javier Campos, des de Belmonte, Conca. El tercer premi va recaure en Cristian García, des de la població valenciana d’Algemesí. El premi a l’emplatat més original del concurs se’l va endur el mateix Javier Fernández.

Fernández, amb llàgrimes als ulls, no va amagar l’emoció que implique endur-se este reconeixent. «He viscut este concurs d’una forma diferent. Estic a 900 quilòmetres de la meua terra. Hem tallat un pernil diferent al nostre. Sempre m’acompanye la meua nòvia. En esta ocasió m’ha acompanyat un amic, però l’he tingut igualment aquí. I estic molt feliç i m’ha agradat molt el vostre pernil». El guanyador, que es dedique professionalment al tall de pernil, va recalcar que esta primera posició «signifique molt per a mi. Classificar-me per al Campionat d’Espanya, fora de la meua terra, amb un pernil blanc i en un espai tan bonic, fa molta il·lusió». El jurat al concurs no ho va tindre fàcil perquè entre els set candidats hi havia un gran nivell. Entre els aspectes que es valoren tenim l’emplatat, la presentació, l’estil, la precisió i la neteja i aprofitament al màxim de la peça. Miguel Gascón és alcalde de Mont-roig i va valorar iniciatives com este concurs. «Pensem que és una bona forma de promocionar un producte tan important per a Aragó i Teruel com és el magre», el qual «involucre agricultors, grangers, secaderos… i que és essència tant del poble com de la comarca». Una bona excusa també per a promocionar el poble i degustar un producte tan nostrat.

El concurs va reunir molt de públic i es va convertir en una gran festa al voltant d’un dels productes estrella del territori. Entre les autoritats presents, alcaldes de la zona, el president de Comarca del Matarranya, Fernando Camps, el diputat provincial Javier Ciprés, així com el president de la Diputació, Joaquín Juste. Precisament, en una entrevista concedida a matarranya.media, el president de la institució va concretar que «sempre estic agraït de vindre al Matarranya, perquè el seu patrimoni i el seu paisatge són extraordinaris». I més encara «en dies com avui, perquè estem promocionant» un dels productes més reconeguts a la província «amb l’associació nacional de talladors de pernil». Juste va recordar que «fa molts anys que la província va decidir apostar pel pernil. Tenim la denominació d’origen Jamón de Teruel, que és la més antiga d’Espanya», una marca excel·lent per a promocionar el territori. La Diputació i la Comarca són dos de les institucions que han col·laborat en este concurs que ha liderat l’ajuntament de Mont-roig. Menció especial a Jamones Peñarroya, Soincar del Grupo Arcoiris i Jamones Andrés Izquierdo, que posen la matèria prima, així com els diferents negocis, empreses i firmes que hi han col·laborat.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans