Logotips d'organismes oficials

Noves excavacions arqueològiques en ‘Els Castellans’

Va ser un poblat ibèric fortificat dels segles III i IV amb cases o magatzems

Video Thumbnail
Jaciment Els Castellans Queretes
Tornen les excavacions arqueològiques al jaciment del poblat ibèric de ‘Els Castellans’ en el terme municipal de Queretes. Segons els resultats d'excavacions antigues i altres més recents en aquest jaciment de ‘Els Castellans’ estem davant un poblat ibèric probablement dels segles III i IV, situat e

Tornen les excavacions arqueològiques al jaciment del poblat ibèric de ‘Els Castellans’ en el terme municipal de Queretes. Segons els resultats d’excavacions antigues i altres més recents en aquest jaciment de ‘Els Castellans’ estem davant un poblat ibèric probablement dels segles III i IV, situat en altura.

Salvador Melguizo, director de l’excavació arqueològica en ‘Els Castellans’ ha apuntat que aquest poblat ibèric estava “fortificat, molt fortificat i podria haver pertangut a una part de l’elit de la població ibèrica”.

Les diferents campanyes d’excavació en el jaciment han llançat importants conclusions, predominant la component bèl·lica, militar i defensiva, si bé i en paraules de Melguizo “comptava amb cases, molí, edifici per a telers…era un poble normal però fortificat i en una zona elevada. Feia les funcions d’un castell”.

Segons l’expert, és per la part Nord-oest per la qual s’accedeix millor al poblat ibèric i on es poden apreciar elements que mostren que en el poblat s’exercia una defensa escalonada del lloc. Salvador Melguizo apuntava que comptava amb ‘fossats, murs i que es conserva un bastió de pedra molt semblant al de Sant Antoni de Calaceit”. El poblat comptava amb un “sistema de defensa real però amb components simbòlics i de prestigi d’aqueixa elit que possiblement ho habitava”, recalcava Melguizo.

Enguany es compleix el Centenari de les primeres excavacions en el poblat ibèric de ‘Els Castellans’ en un any difícil per la pandèmia de la Covid-19. Uns treballs que serveixen per a reprendre les excavacions en el poblat, previstes inicialment per a l’estiu però retardades al novembre per la situació sanitària.
En la zona existeixen més jaciments ibers per excavar igual que necròpolis i túmuls funeraris, i segons apuntava Melguizo, “seria necessari incorporar-los a la xarxa de Rutes Iberes del Baix Aragó per a poder donar-les a conéixer pròximament a nivell turístic”.

VÍCTOR TENA
Mitjans