Logotips d'organismes oficials
blank

Els alumnes de l’Institut ‘viatgen en el temps’ per a descobrir el ric patrimoni de la comarca

Durant la xarrada els estudiants van descobrir curiositats sobre la relació entre la història i la llengua

Video Thumbnail
Viatge en el Temps
Els alumnes de l'IES Matarranya abans de començar les vacances de Setmana Santa van assistir a una xarrada denominada 'Viatge pel temps', que va oferir el Departament de Patrimoni i el de Cultura de la Comarca del Matarranya amb motiu de la celebració del Dia de la llengua materna. En esta ocasió, e

Els alumnes de l’IES Matarranya abans de començar les vacances de Setmana Santa van assistir a una xarrada denominada ‘Viatge pel temps’, que va oferir el Departament de Patrimoni i el de Cultura de la Comarca del Matarranya amb motiu de la celebració del Dia de la llengua materna.

En esta ocasió, els estudiants van conéixer la història de la comarca des de la prehistòria fins a l’actualitat a través del patrimoni cultural que hi ha al territori. Tal com explicava la tècnica de patrimoni Ana Casasús “comencem des de les pintures rupestres, l’època ibèrica, medieval, els diferents estils gòtic, barroc, fins a l’època moderna, per a conéixer així tot el patrimoni de la comarca”. Durant la xarrada van incidir en què “el patrimoni no sols són els edificis, sinó que també hi ha patrimoni cultural immaterial com és la llengua, les cançons, els contes, les festes tradicionals, la gastronomia i tot això s’ha de valorar i, entre tots, conservar“.

El recorregut per la història es va materialitzar a través d’imatges projectades, amb les quals els alumnes van poder conéixer una part del patrimoni material i immaterial del Matarranya. “És una presentació molt visual, perquè els alumnes puguen anar recorrent i reconeixent a través de les fotografies els diferents monuments, estils i èpoques que conformen el ric patrimoni de la comarca del Matarranya” comentava Casasús.

Durant la xarrada els estudiants van descobrir curiositats sobre la relació entre la història i la llengua, com per exemple que el passat àrab de la regió s’ha conservat en molts topònims actuals, com Calaceit, que prové del terme Qalat Zayd (Castell dels Zayd).

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank