Logotips d'organismes oficials

La matraca de Vall-de-roures sonarà esta Setmana Santa de manera automatitzada

La col·locació d'un motor permetrà tocar l'instrument sense pujar al campanar

Video Thumbnail
Automatització Matraca Església de Vall-de-roures
Enguany per Setmana Santa no caldrà que ningú puge al campanar de l'església de Santa Maria la Major de Vall-de-roures per tocar la matraca. Des de l'Associació cultural per a la Recuperació del Patrimoni de Vall-de-roures Repavalde han automatitzat este històric instrument musical de percussió tan

Enguany per Setmana Santa no caldrà que ningú puge al campanar de l’església de Santa Maria la Major de Vall-de-roures per tocar la matraca. Des de l’Associació cultural per a la Recuperació del Patrimoni de Vall-de-roures Repavalde han automatitzat este històric instrument musical de percussió tan característic dels dies de Pasqua.

Segons la tradició de l’Església catòlica els dies centrals de la Setmana Santa les campanes emmudien com a senyal de dol per la mort de Jesús. Per substituir-les i fer la crida als oficis les esglésies comptaven amb matraques. Una tradició exclusiva d’Espanya i que en moltes localitats s’ha perdut. A Vall-de-roures s’ha mantingut en el temps i perquè continue així han decidit automatitzar l’engranatge.

Antonio Segura, president de Repavalde explicava els avantatges del nou sistema: “encara que sigue una mica menys bucòlic que estirar de la corda, sempre serà més pràctic que se fico un motor i, així, des de baix qualsevol persona podrà tocar la matraca”.

Darrerament els encarregats de tocar-la són els membres de l’Associació Cultural i per facilitar la tasca que requeria pujar fins al capdamunt del campanar van decidir modernitzar el sistema i evitar així els 75 esglaons de l’escala de caragol.

Esta Setmana Santa es tornarà a sentir el característic so rítmic de la matraca, però sense que hi haja ningú estirant la corda per fer anar la maneta. La matraca de Vall-de-roures té forma de creu, de quatre aspes, amb taules dobles per augmentar la ressonància i quatre trios de martells de fusta que són els que colpegen i produïxen el típic soroll sec.

Enguany tampoc eixiran els passos ni els confrares a les professons pels carrers de Vall-de-roures, però la matraca i les campanes no deixaran de repicar per commemorar la passió de Crist.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans