Logotips d'organismes oficials
blank

El passat industrial de la província busque mecenes

L'associació 'Recartografías' treballe en la publicació d'un llibre que vol dignificar la riquesa industrial del territori

El Matarranya compta amb un important llegat industrial. | Foto: MMB

Les mines de sofre de Libros, la mina de carbó a cel obert d’Ariño, la central térmica d’Aliaga o les fàbriques de paper del Matarranya. L’associació Recartografías ha llançat a través de Verkami un projecte de mecenatge que consistirà en la creació i publicació d’un llibre que vol donar a conéixer i dignificar el passat industrial que va tindre la nostra província. ‘En busca de la Ferté. Un viaje por el patrimonio industrial abandonado de Teruel’ és el títol d’este projecte que ara està buscant mecenes, i que a través d’un quadern de viatge ens portarà per alguns racons de la província que estan profundament marcats pel seu passat industrial. Un mapa variat i extens de la riquesa industrial que va veure nàixer Teruel, i que bé pel pas del temps, bé pel desconeixent, molt d’ell està inclús en risc de desaparéixer.

Antonio Valera és una de les persones que està darrere d’esta iniciativa, i explique que “este llibre naix una mica per les inquietuds que té la nostra associació, i que fa cosa d’uns anys va publicar un llibre sobre els pobles abandonats de la província”. D’eixa proposta n’ha derivat una altra igual de significativa. I és que “a la nostra província no només trobem despoblats. Aquí tenim un patrimoni industrial molt potent, a vegades poc conegut i a vegades en risc de desaparéixer”. Valera concrete que “la província té un passat industrial fallit, si entenem fallit perquè actualment molt d’ell ja no està en actiu”. Un patrimoni industrial a vegades ignorat, i que no sol parle de la indústria paperera, del tèxtil o de la mineria, sinó també de les farineres, molins o inclús algunes centrals hidroelèctriques.

La força industrial
Fa més d’un segle, quan el paper de l’electricitat i el desplegament de la màquina de vapor no estaven consolidades, la nostra província “tenia un avantatge bastant important. Se sol dir que Teruel és una zona de poca precipitació. Però això no és així”. El sistema ibèric, sobretot el Matarranya, el Maestrat i la serralada de Gúdar-Javalambre, està molt influenciat per les borrasques mediterrànies. Estes plogudes, sumades a la morfologia kàrstica del terreny, retenien millor les aigües. I allí on hi havia aigua, per la seua capacitat motriu i energètica, hi havia indústria. A la província naixen rius molt importants, i a la vora d’estos rius, en el seu dia hi havia una indústria important. Bona part d’esta riquesa industrial apareixerà en este llibre, que no passe per alt el patrimoni industrial del Matarranya.

De fet, Valera recorde que “al món rural trobem molins, farineres i indústria menuda, però també hi ha grans fàbriques” com les que tenim a Beseit o a Vall-de-roures. Al Matarranya, al llarg dels últims anys, este patrimon industrial ha viscut una significativa renovació, i bona part de les fàbriques de paper s’han transformat en hotels i en restaurants. Lamentablement, no han tingut tanta sort altres elements del nostre patrimoni hidràulic i industrial. A través d’este llibre, ‘Recartografías’ vol posar sobre paper tot aquell patrimoni que es manté dret i que és digne de rescatar. “Volem reivindicar que este patrimoni està. I ara que estem vivint un procés de transició ecològica, de tornar als recursos locals, qui sap si este patrimoni el podem recuperar”.

Què és la Ferté?
Al llarg d’estes línies hem explicat què trobarem entre les pàgines d’este llibre. Però falte resoldre una qüestió. Què és la Ferté? La Ferté és una comuna francesa, la qual, durant més de 100 anys, es va especialitzar en la fabricació d’un producte que coneixem perfectament al territori. La Ferté va ser declarada capital mundial de la pedra de moldre, un territori que es va especialitzar en la fabricació de precisament això: les pedres de molí. Valera apunte que “les pedres de moldre de la Ferté tenien unes característiques molt especials, i gràcies a elles s’obtenia una farina molt fina”. D’aquí el nom, el títol d’este viatge apassionant que ens ajudarà a posar en valor i a dignificar el patrimoni industrial de la província, molt d’ell desconegut, molt altre en risc de caure i desaparéixer per sempre més.

La proposta de mecenatge de ‘En busca de la Ferté’ estarà oberta durant els pròxims 20 dies a la pàgina web de Verkami. Perquè el projecte sigue possible, caldrà sumar 3.500 euros en mecenatge.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank