Logotips d'organismes oficials
blank

Juan Cabré i els ibers centren el dia dels museus a Calaceit

Durant la setmana passada es van fer visites guiades al museu i el poblat iber de Sant Antoni

Video Thumbnail
Juan Cabré i els ibers centren el dia dels museus a Calaceit
Amb motiu del dia dels museus, el 18 de maig, el museu Juan Cabré de Calaceit va organitzar diverses visites guiades per a donar a conèixer la figura de l'arqueòleg que li dona nom i el poblat iber de Sant Antoni. La primera activitat que es va desenvolupar va estar orientada als estudiants d'infant

Amb motiu del dia dels museus, el 18 de maig, el museu Juan Cabré de Calaceit va organitzar diverses visites guiades per a donar a conèixer la figura de l’arqueòleg que li dona nom i el poblat iber de Sant Antoni.

La primera activitat que es va desenvolupar va estar orientada als estudiants d’infantil i primària del col·legi del poble. Els alumnes van treballar els personatges de Juan Cabré i del cineasta Luís Buñuel, aprofitant que des de fa unes setmanes el museu alberga una exposició temporal de fotografies del rodatge de Viridiana.

La persona encarregada de dur a terme estes visites va ser el guia Onofre Oyanguren, el qual va destacar que este tipus d’activitats a les escoles han aconseguit que “els xiquets cada vegada tinguen major bagatge i coneixement sobre la cultura ibera”.

Durant el cap de setmana es van organitzar diverses visites guiades obertes al públic. La proposta començava al museu, on als assistents se’ls presentava la figura de Juan Cabré. Oyanguren el va definir com “un dels arqueòlegs més importants d’Espanya durant la primera meitat del segle XX. Va ser un precursor i un pioner d’eixa nova disciplina que naixia en aquell moment”.

En el museu, que forma part de la xarxa de Museus d’Aragó, els visitants van poder admirar la col·lecció particular de Juan Cabré, que van heretar els seus fills i que estos van cedir a la institució. A més del propi museu, que és en si mateix una obra d’art, ja que es tracta d’una casa barroca que va ser manada construir per un advocat ric de Calaceit a la fi del segle XVIII. Esta va passar per diferents mans i va acabar molt deteriorada, però en 1987 es va restaurar reconvertint-la en museu i mantenint part de la seua estructura i marqueteria.

La segona part de la visita va consistir en conèixer in situ el poblat iber de Sant Antoni. A través de les explicacions del guia els visitants van poder reconèixer l’estructura de l’assentament. “El poblat està dividit en dos parts: la més antiga, la part alta, cronològicament se situa en el segle V-IV, i en el segle III hi ha un xicotet desenvolupament econòmic i demogràfic i es construïx el barri baix, s’amplia la muralla, es construïx una torrassa imponent i la bassa per al proveïment amb aigua de pluja”.

En general, a tota la comarca del Matarranya la cultura ibera està molt representada i en el cas concret de Calaceit hi ha dos poblats consolidats, el Tossal Redó i Sant Antoni, que podria considerar-se com el poblat ibèric més important de la comarca.

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank