Logotips d'organismes oficials

Parets pel diàleg i per la pau

L'artista Txus Montejano immortalitze el paper de la dona i la gent gran al món rural a través de dos murals que es poden trobar a la Torre del Comte

Video Thumbnail
La Torre del compte murals
La literatura popular diu que «les parets escolten». Però les de la Torre del Comte també parlen. I és que la muralista assentada a Lleida Txus Montejano ha elaborat dos impressionants murals a través dels quals el municipi ha volgut dignificar el paper de la dona i de la gent gran en el món rural.

La literatura popular diu que «les parets escolten». Però les de la Torre del Comte també parlen. I és que la muralista assentada a Lleida Txus Montejano ha elaborat dos impressionants murals a través dels quals el municipi ha volgut dignificar el paper de la dona i de la gent gran en el món rural. Dos murals que criden pel diàleg i per la pau, i que són la part visible de ‘Memoria Viva’, un ambiciós projecte que està impulsant l’ajuntament de la Torre i que d’alguna manera vol recuperar el testimoni i les vivències de la gent gran del poble. Estos murals tenen una representació icònica claríssima. En el primer d’ells, i ben integrat a l’entorn, apareixen dos persones grans acompanyades de la frase «Somos la memoria de los pueblos y el espejo de vuestro futuro. Por eso os pedimos paz, amor y respeto». En el segon trobem una xiqueta immortalitzada a les parets de les antigues escoles, i que entre les mans porte la bola del món, sent la llavor de la vida.

Alberto Díaz Rueda és l’alcalde de la Torre del Comte, i va recalcar que «a través d’estos dos murals ens basen fonamentalment en dos coses importants, que són la defensa del diàleg i de la pau com a normes vitals, i la defensa de l’ancianitat i de la dona». Dos elements capitals de la nostra societat i que «sovint han estat oblidats, de vegades inclús de manera dramàtica. M’estic referint a totes les persones grans que han mort en manada a causa de la pandèmia, i m’estic referint a la violència de gènere, que és una cosa absolutament inacceptable i que ens porte a la psicologia de les hordes primitives». Dos murals molt colorits i potents, i que estan captant l’atenció de veïns i visitants. Al mateix temps, i tal com va destacar la muralista Txus Montejano, «tots dos estan molt integrats a l’entorn. El mural dedicat a la gent gran respecte els colors de l’entorn, mentre que al mural de la xiqueta, que trobem en un espai molt més lúdic, no hi pot faltar el color lila del moviment feminista».

Estos murals, dedicats a la dona i a la gent gran, formen part d’un projecte molt més ambiciós gràcies al qual la Torre del Comte es vol convertir en un testimoni viu per la pau i el diàleg com a forma de convivència. Díaz Rueda va recordar que «este poble va ser durament castigat durant la guerra civil, i a través del projecte volem mostrar a la gent que ens visite imatges dels punts del poble que van ser bombardejats durant la guerra i com estan actualment. La Torre del Compte és un municipi tranquil i preciós, i a través d’estes imatges volen donar un missatge. Un missatge de vida». El projecte ‘Memoria Viva’ és de caràcter transversal. Inclourà imatges, en els punts exactes, dels efectes de les bombes. Inclourà murals. Inclourà un petit museu de la vida quotidiana en la postguerra bastant entranyable. I inclourà també les diferents entrevistes que s’estan fent a la gent gran del poble, «i que són la memòria viva i els records dels nostres majors».

De fet, el museu ja el tenen adaptat, i la intenció és pròximament incorporar estos documents audiovisuals de la memòria viva de la Torre que podran visualitzar totes aquelles persones que el visiten. Al projecte ‘Memoria Viva’ hi ha col·laborat molta gent del poble, i durant tot este temps s’han recopilat moltíssimes fotografies, unes 200 en total, que van des dels anys 20 del segle passat als nostres dies, tot i que sobretot s’han centrat en els bombardejos de la Torre, en la guerra i en la vida durant la postguerra. Una ‘Memoria Viva’ i un discurs pel diàleg i per la pau als quals hi ha posat color Txus Montejano, gràcies a estos dos espectaculars murals que donen vida a les parets de la Torre del Comte.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans