Logotips d'organismes oficials

La teulada de l’església de Lledó, en perill per culpa de les corques

Bona part de les bigues de fusta de la teulada, que descanse damunt de les voltes de pedra de l'església gòtica, estan molt tocades per les termites. Fa uns 50 anys ja se'n van canviar unes quantes per bigues de formigó

Video Thumbnail
La teulada de l'església de Lledó, en perill per culpa de les termites
La teulada de l'església gòtica de Lledó està en un estat molt precari per culpa de les corques. Així ho ha fet saber el consistori, que fa uns mesos ja va detectar problemes en l'estructura de l'edifici. Una preocupació de la qual ja és coneixedor l'arquebisbat, i que va ser detectada quan l'ajunta

La teulada de l’església gòtica de Lledó està en un estat molt precari per culpa de les corques. Així ho ha fet saber el consistori, que fa uns mesos ja va detectar problemes en l’estructura de l’edifici. Una preocupació de la qual ja és coneixedor l’arquebisbat, i que va ser detectada quan l’ajuntament estava valorant la possibilitat de pegar-li un rentat de cara a les fatxades de l’edifici. Santiago Apóstol és probablement l’edifici més significatiu de Lledó, i a la vegada una de les joies més destacades del gòtic del Matarranya. Fa cosa de 50 anys, a l’església ja es va fer una actuació pareguda, i es van substituir algunes de les bigues de la teulada per unes altres de formigó. De fet, una solució a la malesa que han provocat les corques va en eixa direcció. Des del consistori demanen celeritat per a evitar mals majors.

Teresa Crivillé és l’alcaldessa del poble, i va concretar que «fa un temps vam decidir fer una actuació molt senzilla a l’església. Li volíem pegar un rentat de cara, com ara traure les figueres que van apareixent per la fatxada, i fer un vàter, que pensem que és una cosa imprescindible i necessària». Però quan van visitar l’edifici amb el tècnic municipal, «vam veure que moltes de les bigues on descanse la teulada de l’església estaven menjades per les termites. Una d’elles inclús està caiguda», va afegir Crivillé. Com l’edifici religiós no depèn del consistori, «ràpidament ens vam posar en contacte amb l’arquebisbat», i entre tots «es va valorar les intervencions que calia fer». Des de l’ajuntament de Lledó van recalcar que «la cosa està perillosa», i que les corques han fet tanta malesa que «algunes bigues pareixen de fulla de paper».

Fa uns 50 anys, l’església de Lledó va patir un problema paregut. De fet, la meitat de les bigues de la teulada, que deu ser aproximadament del centre de l’edifici cap a l’altar major, són totes de formigó. Una substitució de l’estructura que no afecte a la imatge de l’església, perquè l’estructura on descanse la teulada quede oculta damunt de les voltes de pedra. Ara bé. El delicat estat en el que es troben algunes d’estes bigues sí que poden suposar un problema per a l’estructura de la teulada. Des de la corporació municipal esperen que s’actuo en la major rapidesa possible, i la intenció és que Lledó tingue partida pressupostària este 2021 i el pròxim any 2022, i així resoldre els problemes de la teulada de l’església. L’estructura de fusta de la teulada del campanar també està tocada per les inclemències del temps i les corques.

Tot un emblema del poble
L’església és un dels edificis més significatius de Lledó. Està situada davant mateix de la Casa de la Vila i és un dels temples gòtics més representatius del Matarranya. És un edifici robust i molt probablement va tindre una funció defensiva, tal com s’intueix a la fatxada principal, d’on sobresurt una torre poligonal en el costat esquerre. De fet, és allí on trobem les escales de caragol que donen al cor interior i pugen al campanar. A la fatxada principal destaquen també la portalada i un finestral ornamental superior. Significatiu és també l’interior de l’església. Santiago Apóstol és una construcció del segle XIV, i conste d’una única nau, així com de diferents capelles que són el resultat de posteriors reformes. Dels interiors, a pedra-vista, en destaquen les voltes de canó i les voltes de creueria.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans