Logotips d'organismes oficials

Josep Maria Mas i Bonet obrirà un nou cicle d’orgue del Matarranya

El patrimoni musical del Matarranya recupere el protagonisme este estiu. Fontdespatla obri el cicle este diumenge a la tarde, on caldrà reservar butaca per assistir al concert

El concert serà el 25 de juliol a l'església parroquial de Fontdespatla. | Foto: NDM

La música d’orgue torne este estiu. Després d’un 2020 on pràcticament va caure tota la programació cultural, a poc a poc veiem com la comarca del Matarranya està recuperant certa normalitat. Fa uns dies es va viure la Nit en Blanc a Massalió. I de cara a este cap de setmana reapareix el Cicle d’Orgue de Comarca del Matarranya, un projecte cultural i musical que este estiu celebrarà l’edició número 16. Ho farà, seguint la tradició, amb dos concerts. El primer d’ells el tindrem este diumenge 25 de juliol a l’església parroquial de Fontdespatla. En concret, tindrem l’actuació de Josep Maria Mas i Bonet, que oferirà un repertori adaptat a les particularitats de l’orgue de Fontdespatla. L’actuació serà a les 19.30 hores i serà necessària inscripció prèvia al 978890886 o patrimonio@matarranya.org perquè les entrades seran limitades.

La musicòloga Margarita Celma és la directora del Cicle d’Orgue del Matarranya, i va explicar que «tornem amb molta il·lusió. Molta alegria per tornar als concerts i perquè la cultura recupero el seu lloc, perquè torno a sonar el patrimoni i puguem reiniciar l’activitat». Una activitat que es reprendrà amb l’actuació del prestigiós organista Josep Maria Mas i Bonet, que actuarà per primera vegada al Matarranya tot i haver actuat per bona part del món. Margarita Celma va afegir que «durant el recital escoltarem compositors molt interessants», com ara Antonio de Cabezón, de Burgos, Antonio Carreira, de Lisboa, Sebastián Aguilera, molt important a l’escola aragonesa d’orgue, Correa de Arauxo, de Sevilla, o Antoni Soler, de San Lorenzo del Escorial. Per tant, obra del segle XVII molt acorde a l’orgue de Fontdespatla.

Perfil de l’organista
Josep Maria Mas i Bonet és un organista natural de Centelles, Catalunya, nascut l’any 1944. Va ser alumne de Montserrat Torrent, que la recordem per haver participat en diferents edicions del Cicle d’Orgue del Matarranya. Va estudiar al Conservatori Municipal de Barcelona, on finalitzarà els estudis amb el premi d’honor. Perfeccionarà els seus coneixements per Europa, concretament al Conservatori de Basilea (Suïssa) i a Lisboa. L’any 1980 fundarà el Curs Internacional d’Interpretació de Música Ibèrica Antiga de Torredembarra i Montblanc, i durant la seua trajectòria ha gravat diferents obres hispàniques per a orgue. És catedràtic d’orgue i en estos moments és l’organista titular de l’església de Sant Pere de Reus. És la primera vegada que actue al Cicle d’Orgue del Matarranya.

R. LOMBARTE
Mitjans