window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

L’església de Fontdespatla s’ompli per a viure una nova edició del Cicle d’Orgue

La proposta d'enguany, impulsada des de Comarca del Matarranya, va reunir Josep Maria Mas i Bonet, un prestigiós organista que va oferir un repertori de la música ibèrica dels segles XVI, XVII i XVIII

Video Thumbnail
Cicle Orgue Fondespatla
El patrimoni musical del Matarranya va sonar este cap de setmana en una jornada molt especial. I és que l'església parroquial de Fontdespatla va viure diumenge una nova edició del Cicle d'Orgue. En concret, l'edició número 16. Després d'un any sense festival, el monumental instrument va recuperar el

El patrimoni musical del Matarranya va sonar este cap de setmana en una jornada molt especial. I és que l’església parroquial de Fontdespatla va viure diumenge una nova edició del Cicle d’Orgue. En concret, l’edició número 16. Després d’un any sense festival, el monumental instrument va recuperar el protagonisme en un concert que va reunir a més de 90 persones, que va ser l’aforo màxim davant la situació de pandèmia. Molta expectació davant l’actuació de Josep Maria Mas i Bonet, que per primera vegada venia al Matarranya, i que està considerat un dels grans en la música d’orgue. Un recital molt intens i molt acurat i un repertori que es va centrar en autors ibèrics dels segles XVI, XVII i XVIII, molt acordes a les característiques de l’orgue de Fontdespatla. Mas i Bonet va començar amb un clàssic: Antonio de Cabezón, i va seguir amb diferents compositors espanyols i portuguesos, com Antoni Soler, Correa de Arauxo, Joan Cabanilles o António Carreira.

Precisament, l’organista Mas i Bonet va destacar que «quan preparem un concert d’orgue, primer mirem les característiques de l’instrument. I a partir d’estes característiques, confeccionem el programa». El músic va recalcar que «l’orgue de Fontdespatla és un instrument barroc de molta qualitat que té un ampli ventall de possibilitats dintre dels seus límits antics». D’aquí el repertori ibèric. A més, Mas i Bonet va afegir que «com m’havien dit que els restauradors eren uns tals germans Desmottes, els conec i sé que treballen molt bé, vaig venir amb tota la confiança del món. És un orgue fidel i en molt bones condicions», va recalcar l’organista. El concert va començar a les 19.30 hores, i va estar presidit per Mari Carmen Agud, alcaldessa de Fontdespatla, el poble amfitrió, i Margarita Celma, directora d’este cicle, i que es va mostrar molt entusiasmada «de tornar a escoltar el ric patrimoni musical, perquè este orgue és una joia que hem de cuidar».

Un SOS per Mont-roig
La recuperació del Cicle d’Orgue de la Comarca del Matarranya va servir, al mateix temps, per a reclamar una major atenció en el nostre patrimoni musical i buscar una solució urgent per a l’orgue de Mont-roig. Al respecte, Margarita Celma va apuntar que «s’ha de reparar com més prompte millor. Portem tres cicles sense poder fer cap concert a Mont-roig. La restauració no va ser prou bona, l’orgue té molta corca i no està en condicions per a poder suportar un concert. S’ha d’actuar d’urgència, perquè si no es fa una actuació immediata, el podem perdre». Margarita Celma va demanar a les administracions públiques la necessitat de traure alguna línia de subvenció per a recuperat tots estos orgues, que formen part «del patrimoni musical de tots». Celma va afegir que «les actuacions que fèiem a Mont-roig eren precioses i el públic sempre responia. Però va arribar un moment que ens quedaven amb els registres a les mans. S’ha de fer alguna cosa», va sentenciar Celma.

R. LOMBARTE
Mitjans