Logotips d'organismes oficials

Un contracte del segle XVII atribueix la construcció de l’orgue de Queretes a Josep de Sesma

El document, que apareix als toms de la història de La Codonyera, també pose data a la creació de l'orgue: 8 de juny de 1677

Imatge de l'orgue de Queretes. | Foto: NDM

Un document contractual del segle XVII ha desvelat informació molt interessant sobre l’històric orgue de Queretes. Per un costat, la data de creació. I per un altre, l’autoria. Un document que apareix publicat en la Historia de La Codoñera, elaborada pels historiadors Miguel Sanz Parera i José Ramón Molins Margelí, i que fa referència a la construcció de l’orgue de Queretes. El document en qüestió ens diu que l’orgue es demanarà construir el 8 de juny de 1677 i que la construcció de l’orgue va a càrrec de Josep de Sesma, de Saragossa, i no de Francisco Turull, a qui se li solia atribuir l’autoria de l’instrument patrimonial.

Juan Luis Camps és veí de Queretes i gran apassionat de la història local, i reconeix que «la història és una construcció permanent», cosa que constate la recent informació descoberta sobre el patrimoni musical del poble. Camps va remarcar que «exactament, no sabem quan va deixar de funcionar l’orgue de Queretes. La cosa és que durant la Segona República l’orgue estava en desús i durant la col·lectivitat es va vendre. Els tubos tenien el seu valor, perquè eren d’estany i de coure. Encara avui, tenim mostres d’on descansava l’històric orgue de l’església, ocupant gran part del cor de Queretes», va afegir Camps.

Se sap, de forma aproximada, el tràgic desenllaç de l’instrument. I gràcies al treball de Sanz Parera i Molins Margelí sabem una mica més dels seus orígens. Al respecte, Camps explique que «Francisco Turull farà una gran reforma de l’orgue però no és l’autor. Com al poble teníem Francisco Turull, nascut a Queretes, teníem assumit que l’orgue del poble l’havia fet ell». Però, sorpresa. Als volums d’història sobre La Codonyera «surt el contracte de construcció de l’orgue de Queretes, perquè al llarg del segle XVII volien aixecar un orgue i que fos igual que el de Queretes i Calaceit», concrete Juan Luis Camps.

Francisco Turull es dedicarà a la construcció i restauració d’orgues per tota la regió, i Camps no descarte que el mateix Turull fes alguna adaptació de l’històric orgue de Queretes com va fer en altres municipis de la contornada. Però el que quede clar amb este document contractual del segle XVII és que «el primer orgue documentat que tenim de Queretes no el va fer Turull, sinó Josep de Sesma». Això tampoc vol dir que abans Queretes no tingués un altre orgue. De fet, en una visita pastoral del bisbe de Tortosa de l’any 1625, s’autoritze a Pere Juan Carbó «per a ser mestre del poble i organista. Per tant, si s’assigne organista és que ja hi havia un orgue».

R. LOMBARTE
Mitjans