Logotips d'organismes oficials

Natura i art contemporani es fusionen al Solo Summer

La finca que els arquitectes Christian Bourdais i Eva Albarrán tenen a Queretes albergue una interessant exposició a l'aire lliure

Video Thumbnail
Natura i art contemporani es fusionen al Solo Summer
Imagina't una bola del món de tres metres feta amb barres d'acer i boles de formigó mirant al Parc Natural dels Ports. Imagina't un cartell de neó lluny de la gran ciutat i fixat enmig de la natura. Imagina't l'ordre dins del caos, amb un arsenal d'escultures arrugades entre els pinars. Imagina't un

Imagina’t una bola del món de tres metres feta amb barres d’acer i boles de formigó mirant al Parc Natural dels Ports. Imagina’t un cartell de neó lluny de la gran ciutat i fixat enmig de la natura. Imagina’t l’ordre dins del caos, amb un arsenal d’escultures arrugades entre els pinars. Imagina’t una biblioteca enmig del bosc, amb unes vistes úniques i una col·lecció de llibres d’art, literatura i arquitectura que t’alliberarien, per sempre més, del rigorós pas del temps. No t’ho imagines. Tot això, i molt més, existeix. I ho tenim aquí mateix, al Matarranya. Concretament, al terme municipal de Queretes, dins de la finca ‘Solo Houses’. En total, 17 obres d’art contemporani integrades en el paisatge, nou d’elles de recent col·locació i que conformen la nova exposició Solo Summer Group Show II, una exposició a l’aire lliure on s’integren natura i art. Un recorregut molt amable dins d’un paisatge verge i salvatge i que des del passat 3 de juliol està obert a tots aquells que estiguen interessats en l’art i en experiències noves.

Julia Cajaraville és la persona encarregada de guiar-nos per este recorregut artístic tan singular ubicat a les portes del Parc Natural dels Ports, tot i que poden fer la visita a l’exposició per lliure. «Aquí, dins del terreny de Solo Houses, tenim la segona Solo Summer Group Show, que aglutine nou instal·lacions artístics de dones, la majoria escultores, que representen la dimensió internacional de l’art i del feminisme», apunte Cajaraville. Són nou obres que es fonen i es fusionen amb la natura, «integrades, algunes d’elles de manera molt cridanera». Una exposició d’art contemporani a l’aire lliure molt particular, i que comence en el mateix pàrquing de ‘Solo Houses’ amb una instal·lació sonora de l’artista Angelika Markul inspirada en els sons terrestres més misteriosos, i que és la carta de presentació perfecta cap a una col·lecció que no deixa indiferent ningú. Esta nova col·lecció es fusione amb obres que van sobreviure a la primera edició ‘Solo Summer’, creant un itinerari artístic de 17 obres que podrem descobrir en unes dos hores.

Des de ‘Solo Houses’ han preparat visites guiades que ens ajudaran a entendre millor el significat de moltes d’estes obres. Unes visites que es fan dissabtes a les sis de la tarde. Cajaraville va recalcar que «trobarem una exposició molt particular. De per si, l’art contemporani és molt versàtil i molt variat. I trobarem des d’instal·lacions sonores fins a peces escultòriques amb dissenys geomètrics i molt curiosos que contrasten amb la natura». Una visita guiada que ens ajude a comprendre una mica millor el rerefons d’algunes obres, com el cartell de neó ‘Wheredolendandyoubegin’, creat per Shilpa Gupta, on l’artista índia qüestione les dures línies entre geografies, quan les comunitats que lluiten amb elles existeixen molt abans que els països. O el rerefons de ‘Orbital’, una de les obres més interessants i integrades de la col·lecció. A través d’esta esfera de ferro i formigó que represente la terra, l’artista libanesa Mona Hatoum ens diu que el precari equilibri del món en realitat descanse sobre guerres i destrucció.

El projecte ‘Solo Houses’
L’exposició ‘Solo Summer Group Show II’ es trobe dins de ‘Solo Houses’, la finca que els arquitectes Christian Bourdais i Eva Albarrán ostenten a Queretes. Parlem d’una finca que va nàixer com una col·lecció d’arquitectura, a través de la qual Eva i Christian van seleccionar 15 projectes arquitectònics entre aquells jóvens arquitectes que consideraven que serien els pròxims Pritzer, que vindrien a ser els premis Nobel d’arquitectura. De fet, la intenció és crear, en esta finca de 100 hectàrees, un total de 15 cases icòniques. Propostes que no tenen perquè ser 100% funcionals, sinó que són autèntics experiments de l’arquitectura. En estos moments, ‘Solo Houses’ albergue dos cases. Tenim Solo Pezo i Solo Office. Esta última s’ha convertit en tota una icona arquitectònica per la seua particular forma cilíndrica, i ha obtingut diferents reconeixements. Unes cases que són obres d’art, però que també estan a disposició del públic. I és que es poden llogar per a passar les vacances o viure una experiència diferent. ‘Solo Office’ també ha segut escenari d’una sèrie a Netflix.

R. LOMBARTE
Mitjans