window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

La Vall del Tormo immortalitza a mossèn León en una publicació fotogràfica

El religiós va dedicar la seua vida a ensenyar música als jóvens del poble

León Andía amb la banda de música de La Vall l'any 1951. | Foto: NDM

L’any 1940 va arribar a La Vall del Tormo mossèn León Andía. I allà es va quedar durant més de 55 anys com a rector, però pel que més se’l recorda és com a professor de música. Amb 26 anys i una prometedora carrera com a organista ho va deixar tot per La Vall del Tormo i la seua gent. Va decidir quedar-se al costat dels seus feligresos ensenyant música de manera altruista als jòvens. Mossèn Léon va convertir La Vall del Tormo, en un poble de músics, transmetent la seua passió a tots els veïns de la localitat. Fins i tot va arribar a formar-se una banda, una orquestra i diferents agrupacions musicals, com corals. Este llegat ha arribat fins als nostres dies a través del record dels seus alumnes i per la llavor de la passió per la música que va deixar i que s’ha transmès a través de les generacions.

Este any des de l’ajuntament van decidir homenatjar la seua figura a través d’una publicació. Coincidint amb el dia del llibre, el 23 d’abril, van editar un llibre de fotografies sobre el personatge i el van repartir gratuïtament entre tots els veïns de la localitat. Es va publicar un tiratge de 300 exemplars i ja s’han repartit pràcticament tots els llibres. Segons Inma Antón, regidora de cultura, “a la gent li ha encantat la proposta“. Tal com explica “el dia de Sant Jordi es va repartir en els porxos de l’ajuntament i a parir d’este dia es podia recollir en el mateix consistori. Queden uns poquets exemplars que es lliuraran a persones que tot i no tenir casa a La Vall ens han fet arribar el seu interès per tindre la publicació.

El llibre consta d’una breu introducció sobre la figura de mossèn León seguida d’un recull de les moltíssimes fotografies que es conserven d’ell. I és que León Andía va ser també un gran aficionat a la fotografia. Des de la dècada de 1950 va prendre centenars d’imatges de la vila i de la seua gent. Xiquets de diverses generacions van ser fotografiats per la càmera de mossèn León. Algunes d’estes fotografies són les que es poden ara veure a la publicació. “La rapidesa amb la qual es va concretar la idea de fer el llibre va impedir investigar qui eren tots els que apareixien en les fotografies i incloure esta informació en la publicació. Però este fet ha propiciat que la gent es reunisca per descobrir qui apareixen en les imatges i recordar vells temps” comenta la regidora sobre la resposta positiva que ha tingut la població amb la publicació.

El record d’este volgut sacerdot encara es manté viu a La Vall. “Es troba a faltar, perquè ara els rectors van variant i no es queden molts anys en el mateix poble. En canvi, León des que va arribar fins que va morir ho va donar tot per la localitat” manifesta Antón. I és que fins i tot va arribar a rebutjar ofertes professionals d’organista a El Pilar, el monestir de Poblet o Roma. Però mai es va penedir de la seua decisió i en més d’una ocasió va dir que els seus moments més feliços els havia passat al costat dels nens i jòvens als quals ensenyava música.

Mitjans