Logotips d'organismes oficials
blank

L’escriptor i periodista Lluís Rajadell, nou premi Guillem Nicolau

L'autor natural de Vall-de-roures, que té una consolidada trajectòria en llibres que versen sobre la història del segle passat, va presentar 'Terra Agra', un recull de relats

blank
Lluis Rajadell ha guanyat el premi amb la seua obra 'Terra Agra'. | Foto: NDM

La direcció general de Política Lingüística del Govern d’Aragó ha fet públic el fallo de l’últim Premi Guillem Nicolau. Un premi que ha recaigut en l’obra Terra Agra, de l’autor Lluís Rajadell, consolidat escriptor i periodista natural del Matarranya. Des del jurat han valorat este treball literari perquè «aporte una nova reflexió sobre fets històrics, d’una manera original i creativa, a través de relats curts vinculats al territori que traslladen al lector a mig camí entre la realitat i la ficció». Lluís Rajadell, llicenciat en Geografia i Història, ha publicat diferents obres al llarg de la seua consolidada trajectòria. Entre ells tenim 1956, l’any de la gelada, treball de camp que verse sobre este desastre climatològic que va patir el seu Vall-de-roures natal; o La ternura del pistolero, un assaig sobre la vida de Batiste, controvertit bandoler anarquista del Matarranya.

Lluís Rajadell es va mostrar molt content per este reconeixement. «No és la primera vegada que em presentava al concurs», va destacar el premiat, que en esta última edició va apostar per un recull de relats. De fet, l’autor es va mostrar molt il·lusionat tant per la distinció com per la futura publicació del llibre. I és que este Guillem Nicolau són 3.000 euros de premi per a l’obra guanyadora, així com una tirada en paper del llibre guanyador. Pel que fa al contingut de l’obra, Rajadell va explicar que «és un recull de relats que he anat escrivint al llarg del temps, la majoria centrats en records sobre el meu poble, històries que m’han explicat i també informacions de premsa ben curioses». Un recull de relats, alguns d’ells fantasiosos i alguns altres de tall periodístic, que van des de les revolucions anarquistes del Matarranya de l’any 1933 fins als nostres dies.

Uns relats que es poden llegir de manera independent i un llibre que no està pensat com una sola unitat. Per tant, tot relat té el seu principi i el seu final. Rajadell va afegir que «guanyar un premi sempre fa il·lusió, perquè al final és un reconeixement al teu treball». Però el Guillem Nicolau té un valor afegit. I és que el llibre també serà publicat en versió paper. «Igual és una concepció molt romàntica. Però veure la versió publicada, veure com ha quedat la portada, com és l’edició i, sobretot, esperar la reacció de la gent que t’acabarà llegint, el contacte d’escriptor i lector, és una de les coses que fa més il·lusió». Al mateix temps, Lluís Rajadell va recalcar que la distribució que es fa dels premis Guillem Nicolau també és molt interessant, perquè «Govern d’Aragó ho fa a través de l’editorial Gara». Per tant, a una bona edició s’hi afegeix «una bona distribució».

Lluís Rajadell és un periodista apassionat per la geografia i per la història de la seua terra. Després de parlar de la gelada del 56, de la figura de Batiste i de l’aixecament anarquista de l’any 1933, en esta ‘Terra Agra’ trobarem un Rajadell diferent. «Estos relats estan basats, a vegades, en informacions de premsa. Però són històries més retorçudes i recargolades per a donar-li un sentit més fantasiós i de ficció», diu Rajadell. L’autor del Matarranya va recalcar que «m’interesse molt la història de la nostra comarca. M’agrade molt la història, i procuro tractar la història des d’un punt de vista periodística, fent reportatges sobre la història». A part del ‘Terra Agra’ que pot eixir en cosa de mesos, Lluís Rajadell també està treballant en nous treballs literaris on la història tindrà un rerefons important. Passió que compagine amb l’ofici de periodista a Heraldo de Aragón.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank