Logotips d'organismes oficials

El retorn del nostre teatre

Queretes tanque les 'No Festes' amb l'actuació del grup de teatre local 'Lo Mentidero', que va interpretar 'Atrapar a un asesino' del dramaturg Alfonso Paso

Més de 150 persones va acudir a la representació que va fer el grup teatral local. | Foto: R. Lombarte

Queretes va posar punt i final a uns dies molt especials gràcies a l’actuació del grup de teatre local Lo Mentidero. El públic va ocupar les més de 150 cadires que es van preparar al Recinte Firal per albergar l’acte de clausura d’unes festes que no ho van ser com ens agradaria a molts, però que van servir per a omplir de propostes culturals uns dies marcats en roig al calendari. Mascaretes entre el públic i cares descobertes entre els artistes, que es van fer els corresponents tests d’antígens a l’hora d’actuar. El públic va respondre d’una manera molt satisfactòria a la proposta teatral de ‘Lo Mentidero’, que va tornar a casa amb l’última obra que va oferir al públic de Queretes un octubre de 2019. Es tracte de la peça d’Alfonso Paso, ‘Atrapar a un asesino’, una obra animada, divertida i entretinguda, i en qual els sis actors que apareixen en escena se sotmeten a un intens interrogatori, perquè tots ells són sospitosos de ser els responsables de la mort d’una jove.

L’actuació va ser un èxit rotund. I el desig de tots, que el teatre reprengue el pols i que d’una vegada per totes oblidem la tortura a la qual ha estat sotmesa la cultura. Ganes de teatre entre el públic i també damunt de l’escenari. Jesús Calvo és el director de ‘Lo Mentidero’, i destaque que «l’última actuació que vam fer a Queretes va ser en el mes d’octubre de 2019». Per tant, «per a natres això supose tornar a començar. Amb nervis, amb ganes, però amb l’objectiu de fer passar a la gent una ratet amable i divertit», i demostrar també que «la cultura és segura». El grup de teatre va reprendre els assajos a partir de març del present 2021, quan es va aixecar el tancament perimetral entre províncies. De fet, Calvo assenyale que «portàvem un projecte diferent, però ens vam haver de adaptar i dedicar-nos més als microrelats». Al llarg d’este estiu han fet algunes actuacions, alhora que «hem reprès esta última obra que vam fer a l’octubre de 2019» i que ha servit com un nou començament. Des de ‘Lo Mentidero’ esperen que arribo per a tots la normalitat i que precisament el teatre i la cultura siguen un dels elements que ens porten cap a esta normalitat.

El grup ‘La Quiquereta’ de Pena-roja ha recuperat els assajos des del passat mes de setembre. | Foto: R. Lombarte

‘La Quiquereta’ també treballe
‘Lo Mentidero’ de Queretes no és l’únic grup de teatre aficionat de la comarca que ha reprès la feina. Des Pena-roja de Tastavins, ‘La Quiquereta’ també ha donat un pas per avant, i des del passat mes de setembre, a dos dies per setmana, es prepare per a la seua pròxima actuació. Rosaura Cardona és una de les actrius que està darrere d’este projecte de teatre, i va remarcar que «vam acordar reprendre els assajos una vegada passaren les No Festes de poble». Els integrants del grup es van retrobar al setembre, i «des del primer dia no hem parat. És cert que al principi vam començar una mica freds, però conforme hem superat assajos, cada dia estem més motivats». Cardona va afegir que la pròxima presentació serà una obra de teatre «que ja teníem treballada», i que precisament van interpretar per última vegada a Queretes un 8 de març de 2020. És a dir, el cap de setmana previ a la declaració de l’estat d’alarma i el tancament domiciliari. Ara, ‘La Quiquereta’ reprèn el treball on ho va deixar, amb la interpretació de ‘Aquí no paga nadie’, de Darío Fo.

R. LOMBARTE
Mitjans